Direct naar artikelinhoud

Stadsbestuur Mechelen stuurt systeem van GAS-boetes bij

Het Mechelse stadsbestuur maakt een doorlichting van het systeem van GAS-boetes (Gemeentelijke Administratieve Sancties) in de stad. Daarvoor komt er een taskforce waarin politie, parket, de jeugddienst en de dienst preventie vertegenwoordigd zijn. Over vier maanden, tegen maart volgend jaar, moeten zij een 'grondige analyse' klaar hebben van het sanctiesysteem en de tekortkomingen ervan.

De bedoeling is dat de boetes bij overlast alleen nog als laatste redmiddel ingeroepen worden. De Mechelse politiemensen moeten het probleem eerst proberen op te lossen via gesprekken, sensibilisering en proactief handelen. Zij krijgen daarvoor extra opleidingen op het vlak van stressbestendigheid, omgaan met conflictsituaties en proportioneel optreden.

Deze bijsturing komt er naar aanleiding van de boete die een zeventienjarige scholier vorige week kreeg omdat hij op de trappen van de kerk een broodje at. Hij kreeg van de politie een boete van 100 euro, zogezegd wegens overlast, nadat hij drie uur op het commissariaat was vastgehouden.

Burgemeester Bart Somers (Open Vld), erkent nu dat de politie in dat geval 'disproportioneel' heeft opgetreden. Hij voegt er wel aan toe dat er op de Veemarkt, waar het broodjesincident zich voordeed, een probleem is. "Er is op en rond de Veemarkt wel degelijk een situatie die bijsturing behoeft", stelt hij in de mededeling over het GAS-boetesysteem.