Direct naar artikelinhoud

Ambtenaren nieuwe scheidsrechters in debat over nucleaire rente

De Nationale Bank houdt een kater over aan haar berekeningen van de nucleaire rente. Ze laat de regering weten dat ze niet meer wil voortwerken op het thema. Ambtenaren van Financiën en Energie moeten nu scheidsrechter spelen.

De reputatie van de Nationale Bank heeft een flinke deuk gekregen in de discussie over de winsten uit afgeschreven kerncentrales in ons land. De bank was door de regering-Leterme te hulp geroepen om de ruzie te beslechten tussen Electrabel en energieregulator CREG over de omvang van de nucleaire rente. Die opdracht eindigde in een open oorlog met de CREG en bakken kritiek in het parlement.

Die kritiek is bijzonder hard aangekomen. Zo hard dat de bank in de toekomst afziet van nieuwe berekeningen. “We waren er al niet happig op de rol van scheidsrechter op te nemen, maar gezien de huidige discussie hebben we informeel laten weten niet meer voort te willen werken”, zo was gisteren bij de bank te horen. “Wij komen beschadigd uit dit debat.”

De Nationale Bank becijferde de nucleaire rente in 2007 op een bedrag tussen 809 en 951 miljoen euro. Met dat cijfer zit zeer dicht in de buurt van het bedrag dat Electrabel (742 miljoen euro) op de nucleaire rente had geplakt, maar een heel eind verwijderd van de 1,75 miljard euro die de CREG minimaal had becijferd.

Het grote verschil heeft te maken met de wijze waarop de nucleaire rente is berekend. De Nationale Bank nam de prijzen aan grote afnemers als basis voor haar berekeningen, terwijl de CREG ook naar de prijzen aan kleine verbruikers keek. “De onenigheid heeft alles te maken met de gekozen methode. Door te rekenen met groothandelsprijzen kom je nu eenmaal dichter uit bij de normale winst van de nucleaire sector”, zei een hoge bron bij de bank.

Geloofwaardigheid

Het debat leidde deze week in het federale parlement tot een welles-nietesspelletje tussen de Nationale Bank en de CREG. “Een spelletje hoger-lager is geëindigd in een moddercatch”, reageert Jean-Marie Dedecker (LDD). Hij verwijt premier Yves Leterme (CD&V) de geloofwaardigheid van zowel de CREG als de Nationale Bank te grabbel te gooien. Ook sp.a deed dat. “U heeft twee overheidsinstellingen tegen elkaar uitgespeeld. Zij hebben elkaars geloofwaardigheid ondergraven. Hoe gaat u die herstellen?”, vroeg Bruno Tobback.

Leterme bleef gisteren het antwoord schuldig. Hij herinnerde eraan dat zijn regering de eerste is die een billijk en rechtvaardig deel van de winsten van de afgeschreven kerncentrales afroomt. Maar hoe hoog de bijdrage zal zijn die de nucleaire sector in de toekomst moet betalen, is nog geen uitgemaakte zaak. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) pleit voor een taks van 500 miljoen euro, waarvan de helft fiscaal aftrekbaar is.

Leterme zei dat voor de berekening van de heffing ambtenaren van Financiën en Energie simulaties zullen maken op basis van de financiële resultaten over 2008, 2009 en 2010. In die jaren maakte de nucleaire sector volgens de CREG 5,3 miljard euro winst. Volgens de oppositie zal het rekenwerk hoe dan ook ontoereikend zijn. “Met middelen die de Belgische consument toekomen, geeft u een cadeau aan commerciële bedrijven”, verweet Tobback Leterme. Overigens waren er gisteren in de Kamer enkel Vlaamse partijen die vragen stelden aan de premier. “De nucleaire rente is communautair getint”, stelde Dedecker. “MR en PS kiezen de kant van de Nationale Bank. De Vlaamse partijen steunen voluit de CREG.”