Direct naar artikelinhoud

'Er is geen protestzanger aan mij verloren gegaan'

In de eerste aflevering van De Pappenheimers duikelt Bart Cannaerts nog eens het foute feestnummer 'A far l'amore comincia tu' van Raffaella Carrà op. De nieuwe presentator knoopt er zelfs een quizvraag aan vast. En hij houdt er graag een plaatsje voor vrij in onze iPod.

In tegenstelling tot de meeste bekende gezichten in deze rubriek bewaart Cannaerts zelf geen noot muziek op zijn smartphone. Meer nog: "Uit zelfbehoud besloot ik om er nooit één te kopen. Ik wil zo'n iPhone namelijk iets té graag. Voortdurend zou ik er mee bezig zijn, als met een stuk speelgoed."

Desondanks koopt hij zijn muziek vooral via iTunes. "Ik bezit een vrij uitgebreide collectie, al zou ik mezelf geen kenner durven noemen. Vaak halen alleen de greatest hits mijn verzameling. Net als Raymond van het Groenewoud hou ik gewoon van veel muziekjes."

Die laatste is dan ook niet de enige Belgische artiest in zijn collectie. "Van De Mens bezit ik alle cd's. Toen ik dertien was, leerde ik hun muziek kennen via mijn broer. Die rechttoe rechtaan rock hoor je natuurlijk wel vaker, maar ik blijf het fantastisch vinden. De teksten van Frank Vander linden ook trouwens."

Stromae blijkt dan weer sinds twee maanden vastgeroest in zijn autoradio. "Ik ben helemaal geen dance-man, maar godverdomme zeg: wat een goede cd. 'Formidable' had me eerder al overdonderd, maar er staan nog bétere songs op. En hoewel mijn Frans werkelijk op geen bal trekt, kan ik de héle tekst van 'Papaoutai' opzeggen. Vreemd genoeg ben ik érg trots op die prestatie (lacht)."

Vlak voor hij het podium opgaat om zijn show Wanneer gaan we nog eens bowlen? op te voeren, laat Cannaerts traditioneel de soundtrack van The Big Lebowski door de zaal schallen. Muziek van Nina Simone, Bob Dylan en Elvis Costelllo passeert dan de revue. "Die songs geven me energie. Vooral van Creedence Clearwater Revival word ik spontaan goed gezind. 'Lookin' out My Back Door' zing ik mee vanuit de coulissen, niet gehinderd door een afschuwelijke uitspraak van het Engels. Meestal zing ik in een fonetische verwant van die taal."

Comedy valt volgens Cannaerts ook te vergelijken met muziek. "Beiden gaan heel breed. In de comedy hebben we ook rock, jazz en dance. Als ik mijn stijl zou moeten vergelijken, denk ik misschien eerder aan poprock. Redelijk snedig, maar niet grof. Toegankelijk, nooit écht extreem. Overdreven maatschappijkritisch ben ik ook al niet. Geen idee welk muziekgenre best bij me past, maar een protestzanger is alvast niet aan mij verloren gegaan."

De Pappenheimers wordt vanaf 15/2 uitgezonden op VIER. Alle zaalshows van Wanneer gaan we nog eens bowlen? zijn uitverkocht.