Direct naar artikelinhoud

Overheid houdt energieprijzen op internationaal piekniveau

De Belgische energieprijzen liggen hoger dan in onze buurlanden. Veel hoger, berekende energieregulator CREG. 'Ook de overheid is een belangrijke schuldige.'

De energiewaakhond CREG vergeleek de Belgische elektriciteits- en gasprijzen met die in onze vier buurlanden. Als referentiepunt werden de energiefacturen van de belangrijkste leveranciers gebruikt. In België zijn dat de grote twee: Electrabel en Luminus, die samen goed 80 procent van onze energiemarkt dekken.

De prijsvergelijking valt slecht uit voor de Belgische consument. Zowel voor elektriciteit als voor gas is ons land het op één na duurste. Voor elektriciteit moeten alleen de Duitsers meer betalen dan wij. De gemiddelde factuur van een Belgisch huishouden bedraagt 842 euro. Opmerkelijk: bij een Frans gezin is dat 'amper' 500 euro.

Voor gas moeten alleen de Nederlanders meer betalen dan wij. Een Belgisch huishouden betaalt gemiddeld 1.708 euro per jaar. Dat is iets minder dan onze bovenburen, maar wel een stuk meer dan in Duitsland (gemiddeld 1.511 euro per jaar), Frankrijk (1.475 euro) en zeker Groot-Brittannië (1.269 euro).

Ook opmerkelijk: het zijn niet alleen de leverancierskosten die de Belgische factuur naar een internationaal piekniveau stuwen. "De regering-Di Rupo voert oorlog tegen de grootste leveranciers, maar vergeet nogal snel dat ook de overheid een belangrijke schuldige is voor onze hoge energieprijzen", benadrukt een hooggeplaatste expert van de CREG.

Naast de hoge btw vallen immers vooral de hoge distributienettarieven op voor België. Bij elektriciteit bedraagt dat tarief gemiddeld 227 euro, goed voor 27 procent van de totale factuur. De kost ligt een stuk hoger dan in onze vier buurlanden. Ook voor gas is het Belgische tarief het op één na duurste.

De distributiekosten - die bevroren zijn tot 2013 - zorgden onlangs al voor een potje zwartepieten tussen staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) en Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche (sp.a). Wathelet zei in een interview met De Morgen (4/5) dat "de hoge energiefactuur de verantwoordelijkheid is van de Vlaamse regering". Van den Bossche repliceerde dat het wel Wathelets bevoegdheid is.

In de distributietarieven worden onder meer de groenestroomcertificaten verrekend. Die certificaten zijn goed voor 14 procent van de energiefactuur. Ook het sociaal tarief of de eerste 'gratis' 500 kilowattuur worden zo gefinancierd.