Direct naar artikelinhoud

Vele regels maken van fuif organiseren zwaar werk

Driekwart van de fuiforganisatoren vindt het onmogelijk om aan alle regels en wetten te voldoen, omdat ze te ingewikkeld en te duur zijn. Bovendien is er een gebrek aan degelijke fuiflocaties, blijkt uit een onderzoek van Fuifpunt.

Jongeren houden van fuiven, nog steeds. Maar liefst 96 procent gaat wel eens naar een fuif, om vrienden te zien of om te dansen. Maar volgens Fuifpunt, dat afgelopen jaar onderzoek voerde naar ons fuifklimaat, zijn de organisatoren niet altijd zo tevreden.

Zo vinden vier op de tien organisatoren, vaak jongeren, jeugdbewegingen of kleine vzw's, het fuifklimaat in hun gemeente ronduit slecht; 37 procent heeft het over een positief klimaat, omdat ze van de gemeente veel informatie krijgen of materieel ondersteund worden.

Wie klachten heeft, worstelt vaak met de overvloed aan regeltjes en wetten. Drie kwart van de organisatoren zegt dat het moeilijk is om aan alle regels te voldoen. Veelgehoorde uitleg: 'ik ken de regels, maar het is gewoon te veel', 'de kosten om met alles in orde te zijn liggen te hoog' en 'je moet te veel administratie in orde brengen'. Ruim een derde noemt de wetgeving ook gewoon te ingewikkeld, en nog eens een kwart zegt dat de gemeente vaak zelf nog eens extra regels oplegt.

Ook infrastructuur blijkt een wijdverbreide struikelblok. Bijna de helft geeft aan dat er onvoldoende infrastructuur is om een fuif te organiseren, en vaak zijn de lokaties ook niet (meer) in goede staat. Een op de tien zegt dat er in zijn of haar gemeente helemaal niks is. De jonge organisatoren krijgen hier overigens volmondig gelijk van het lokale bestuur. Veertig procent daarvan geeft ook toe dat als de gemeente wel over een goede locatie beschikt, dat die vaak helemaal niet voor fuiven wordt gebruikt.

Nog klachten? Fuiven organiseren is duur. Security, Sabam en infrastructuur doet de rekening fors oplopen. De helft van de organisatoren woont overigens in een gemeente waar security verplicht is, terwijl erkende firma's vaak te duur zijn, en bovendien onnodig bij kleine fuiven. Niet iedereen is trouwens even tevreden over die firma's. Ook buurtbewoners durven nog al eens kopzorgen veroorzaken: acht op de tien organisatoren kregen al klachten aan hun been, en het rookverbod lijkt voor nog meer overlast te zorgen.

"We kunnen het niet hard maken, maar het vermoeden leeft toch dat lokale besturen toch eerder wantrouwig staan tegenover fuiven", besluit Bram Vermeiren van Steunpunt Jeugd, dat het onderzoek mee voerde. "Terwijl het overgrote deel van de feesten goed en veilig verloopt. Aandachtspunt blijft ook die grote administratieve last. Ondanks Vlaamse en federale inspanningen blijft het moeilijk om lokaal een fuif te organiseren." Vermeiren hoopt ook dat de nieuwe lokale besturen jongeren meer zullen betrekken in het fuifbeleid. "Nu haalt overleg niet altijd veel uit, of blijken andere diensten helemaal niet op de hoogte."