Direct naar artikelinhoud

Einde dreigt voor aanvullend pensioen

Het systeem van aanvullende pensioenen staat op instorten, nu de verzekeraars het beloofde rendement niet meer kunnen ophoesten. 'Zonder ingrijpen van de overheid is het stelsel van aanvullend pensioen ten dode opgeschreven.'

Verzekeraars luidden de alarmklok. Door de onzekere economische toestand zijn ze niet langer in staat om het afgesproken rendement te waarborgen op aanvullende pensioenen. Maatschappijen zoals AXA, P&V, Vivium en Allianz kondigen aan dat ze op nieuwe contracten nog maar een rente van 2,25 procent bieden, schrijft De Tijd.

Die 2,25 procent is een flink stuk lager dan de wettelijk gewaarborgde rente. Die bedraagt momenteel 3,25 procent voor de bijdrage die werkgevers leveren aan het aanvullend pensioen. Voor de bijdrage van werknemers ligt de gewaarborgde rente op 3,75 procent. "In de gegeven omstandigheden zijn die rentevoeten onhoudbaar", zegt Wauthier Robyns van Assuralia, de federatie van verzekeraars.

Contracten voor aanvullend pensioen zitten vervat in groepsverzekeringen, waarover binnen ondernemingen en sectoren in het verleden afspraken zijn gemaakt. Zo'n driekwart van de werknemers in de privésector heeft zo'n groepsverzekering. De verzekeraars hebben tot dusver 46 miljard euro in dat stelsel opgebouwd.

De verlaging van het rendement treft in de eerste plaats werknemers met een nieuw contract. Zij zullen bij pensionering beduidend minder aanvullend pensioen ontvangen dan werknemers met een bestaand contract (zie voorbeeld).

Sociaal secretariaat Groep S verwacht dat ook het rendement van bestaande contracten neerwaarts zal worden herzien. "Verzekeraars praten daar momenteel over", zegt gedelegeerd bestuurder Gonzales Stubbe.

Door de rendementsverlaging zetten de verzekeraars de bedrijven onder druk. De werkgevers zijn verplicht om de wettelijk gewaarborgde rente te garanderen wanneer hun werknemers op hun 65ste hun aanvullend pensioen opnemen. "Heel veel bedrijven gaan failliet als ze die verplichting moeten uitvoeren", waarschuwt Stubbe. "Zonder ingrijpen van de overheid is het stelsel van aanvullend pensioen ten dode opgeschreven."

De bedrijven kijken naar de overheid om de gewaarborgde rente terug te schroeven. Minister van Pensioenen Van Quickenborne (Open Vld) wil daar voorlopig niet van weten. De werkgevers zeggen dat ze het probleem zullen aankaarten bij de loononderhandelingen eind dit jaar.