Direct naar artikelinhoud

Trevifontein in Rome brokkelt af, experts kibbelen over oorzaak

De Trevifontein, in hart van de Italiaanse hoofdstad Rome, is in snel tempo aan het afbrokkelen. De afgelopen dagen verloor het bouwwerk brokstukken tot acht centimeter groot. Om verdere schade te voorkomen, heeft de brandweer de twintig meter brede fontein deels afgezet.

Volgens deskundigen van de stad Rome is de schade rechtstreeks verbonden met de abnormaal lage temperaturen van afgelopen winter. De hevige sneeuw- en regenval van toen veroorzaakte nefaste waterinfiltratie.

"Niet waar", counterde Angelo Bonelli, de voorzitter van de Italiaanse groene partij, in de Britse krant The Guardian. "De hoofdreden ligt er juist in dat er grondig is gesnoeid in de fondsen voor het onderhoud van de Romeinse monumenten. Daarom roepen we de burgers ook op om andere verwaarloosde sites te melden." Bonelli verwees naar het Colosseum, waar vorig jaar steenbrokken naar beneden kwamen, en naar het Domus Aurea, gesloten voor bezoekers sinds er een dak instortte.

De Trevifontein is gebouwd in laat barokke stijl door de architect Nicola Salvi, figureerde onder meer in de filmklassieker La dolce vita (1960) van Federico Fellini en werd voor het laatst gerestaureerd in 1990. Miljoenen toeristen wierpen, al dan niet achterwaarts, al muntjes in de fontein, op zoek naar geluk en liefde.