Direct naar artikelinhoud

VUB-rector vraagt evaluatie van dodelijke studentenoptocht

Paul De Knop, rector van de Vrije Universiteit Brussel, heeft een interne evaluatie gevraagd van de studentenoptocht van vorige vrijdag waarbij een dode viel. 'Kunnen we lessen trekken uit dit drama? We moeten gewoon bekijken of de VUB nog meer kan doen', zegt De Knop.

De jaarlijkse Saint-Vé of Sint-Verhaegenstoet in Brussel eindigde vrijdag vroegtijdig doordat de 19-jarige Anthony Heureux uit Schilde onder het achterwiel van een vrachtwagen belandde. De student rechten aan de KU Leuven liep mee in de optocht met rijdende tapinstallaties. Het parket van Brussel onderzoekt de precieze omstandigheden van zijn dood. Intussen vroeg ook de rector van de VUB een interne evaluatie over de dramatische editie. Niet omdat hij de organiserende studenten wantrouwt, zegt Paul De Knop. "Ik heb er zelfs alle vertrouwen in dat de studenten maximale voorzorgen hebben getroffen." Toch wil De Knop ook de betrokken studentenverenigingen bij de evaluatie betrekken. "Waarom zouden we als instelling daarover niet praten met de studenten? We houden overigens elk jaar zo'n evaluatie, ook als er niets gebeurt."

Overmatig alcoholgebruik

De Knop zegt dat er in het verleden al maatregelen werden getroffen om ongevallen te vermijden. Zo werden bijvoorbeeld opzichters naast rijdende vrachtwagen ingevoerd. "De VUB moet dat ook doen: nagaan of er nog iets is wat de VUB eventueel kán doen." De Knop beklemtoont wel dat de optocht met de rondrijdende bars niét behoort tot de organisatie van de VUB en de ULB. "Wij organiseren het neerleggen van de bloemen op het graf van Pierre-Théodore Verhaegen. De optocht met de vrachtwagens is een organisatie van de studenten zelf. Ze doen dat in volledige samenspraak met de stad Brussel."

De Knop was zelf aanwezig tijdens de optocht. "Er was politie voor en na de stoet. En ik zag agenten die toeristen toonden hoe ze de Grote Markt konden bereiken zonder dat ze de stoet moesten trotseren."

De VUB-rector zegt dat hij de indruk heeft dat het publiek een schuldige wil vinden voor de dood van de 19-jarige student. "Ik begrijp dat men schuldigen zoekt. Maar ik wens eerst onze evaluatie én het gerechtelijk onderzoek af te wachten voor ik me uitspreek over wat er verder zal gebeuren." Of de rector geschrokken is dat er tientallen studenten opgenomen moesten worden wegens overmatig alcoholgebruik? "Ik heb weet van 54 interventies door het Rode Kruis. Maar wat betekent dat? Kijk, een samenkomst van tienduizend mensen is niet niets. En als dat gecombineerd wordt met alcohol is het niet uitgesloten dat er bepaalde voorvallen zijn. Maar nogmaals: ik wacht liever de evaluatie af in plaats van nu overhaaste conclusies en beslissingen te nemen." (BJM)