Direct naar artikelinhoud

Beursvloer lonkt voor Zalando

Zalando, Europa's grootste schoenenverkoper, gaat naar de beurs. Het bedrijf kondigt aan dat het nog dit jaar een notering zal krijgen in Frankfurt.

Het is de zoveelste beursgang van een internetbedrijf in korte tijd. De grootste van al die aangekondigde beursgangen is de Chinese superwebshop Alibaba, die nog deze maand zijn beursnotering krijgt.

De huidige eigenaren van Zalando gaan geen aandelen verkopen. Alle aandelen die te koop komen voor beleggers zijn gloednieuw. Zalando zal dankzij deze nieuwe aandelen meer dan 500 miljoen euro binnenhalen. De waarde van Zalando wordt geschat op 5 à 6 miljard euro.

Dat Zalando binnenkort naar de beurs zou gaan, stond al wel vast. Het bedrijf werd opgericht in 2008 door Robert Gentz en David Schneider, en werd financieel gekatapulteerd door de drie gebroeders Samwer met hun investeringsmaatschappij Rocket Internet. Het succes was vooral te danken aan een briljant idee: schoenen verkopen via internet. Tot dan toe had iedereen gedacht dat de consument schoenen eerst wilde passen, maar het bleek ook anders te kunnen. Veel klanten kopen een aantal paren, en houden er maar één.

Zalando heeft nog geen euro verdiend, maar de omzet groeit exponentieel. Vorige week publiceerde Zalando nog een persbericht met als trotse inhoud dat het voor het eerst een positief bedrijfsresultaat had geboekt in de eerste helft van dit jaar. Maar van dat positieve resultaat moet nog de rente op de hoge schulden worden betaald, plus belasting, en dan zal er weer een verlies resteren.

Op zich is dat geen ongebruikelijke gang van zaken. Amazon werd in 1994 gesticht, ging in 1997 naar de beurs en boekte pas zes jaar later voor het eerst winst.

Het beursklimaat lijkt gunstig voor een beursgang. In 2012 en 2013 steeg de Duitse beursindex DAX 60 procent, en is daar dit jaar op blijven hangen. Volgens Felix Zwart van de organisatie van participatiemaatschappijen NVP "hebben beleggers weer trek in nieuwe aandelen". "Er is bij beleggers grote behoefte aan nieuwe aandelen, dus dit is een gunstige periode om te verkopen."

Dat denkt ook analist Jos Versteeg van de bank Theodoor Gilissen. "Er is vraag naar aandelen, vooral omdat de alternatieven voor beleggingen beperkt zijn. In obligaties wil je alleen nog beleggen als dat moet, want daar haal je nauwelijks rendement mee."

Versteeg noemt het een goed signaal voor de beleggers dat de huidige aandeelhouders hun stukken niet verkopen. "Dat betekent dat zij wel vertrouwen hebben dat de koers van het aandeel zal gaan stijgen. Dit is het mooiste wat je kunt hebben: een onderneming die naar de beurs gaat om geld op te halen om zijn groei te financieren, en niet alleen om de aandeelhouders van hun stukken af te helpen."