Direct naar artikelinhoud

'Zonnekoning van medialand' kende iedereen

Sir David Frost, die zaterdag op 74-jarige leeftijd aan een hartaanval overleed, was een Britse meesterinterviewer die een mythische status verwierf na zijn interviews met Richard Nixon.

Die Amerikaanse oud-president betuigde tijdens de in totaal 28 uur durende gesprekken zijn spijt over Watergate. Naast Nixon heeft Frost nog zes andere bewoners van Het Witte Huis geïnterviewd, alsmede acht Britse premiers. De afgelopen jaren was Frost meestal de geïnterviewde, in plaats van de interviewer.

Journaliste Elizabeth Day schreef na zo'n gesprek eens dat er na een nucleaire holocaust twee dingen zouden overleven: kakkerlakken en de charme van David Frost. Charme was dan ook diens belangrijkste wapen. Lurkend aan zijn sigaar leek hij een gemoedelijk sofagesprek te voeren, om op een onbewaakt moment toe te slaan met een vileine vraag. Zo verleidde hij Tony Blair ertoe te erkennen dat de Irak-oorlog "rampzalig" had uitgepakt. "Met honing vang je bijen", zo vatte Frost zijn werkwijze samen.

High society

Charme kwam hem ook goed van pas bij zijn rol als gastheer van de high society: de dandy-achtige rokkenjager stond bekend als de zonnekoning van medialand. De zomerdrink in de achtertuin van Frosts optrekje in Chelsea groeide uit tot één van de hoogtepunten van 'the season'. Tot zijn vriendenkring behoorde de halve, nee, de hele who's who? George Bush Sr. was een huisvriend en prinses Diana de peetmoeder van de jongste van zijn zonen.

David Paradine Frost, geboren op 7 april 1939 in Kent, kwam uit een calvinistisch milieu. Zijn vader was een predikant. De jonge David ging Engels studeren op Cambridge. Hij schreef voor studentenbladen en blonk uit op zowel het cricket- als voetbalveld. Hij kreeg een contract aangeboden bij voetbalclub Nottingham Forest, maar zijn toekomst lag in de media. Vanuit het niets werd hij begin jaren zestig presentator van de satirische nieuwsshow That was the week that was. Later oogstte hij succes met The Frost Report, satire waar John Cleese en andere Pythons teksten voor schreven.

Frost, een gewiekst zakenman, richtte de tv-zender London Weekend Television op en kreeg een eigen praatprogramma op de Amerikaanse tv. In 1977 verkocht Frost een groot deel van zijn aandelen om de 600.000 dollar op tafel te kunnen leggen die 'the old bugger', zoals Frost Nixon pleegde te noemen, verlangde voor wat het best bekeken politieke interview ooit zou worden. De investering betaalde zich terug, zeker na Ron Howards kaskraker Frost/Nixon uit 2008. In de jaren negentig had Frost zijn eigen zondagse ontbijtprogramma op de BBC, tot een jaar terug deed hij interviews voor Al-Jazeera.

Op een van de kussens in zijn landhuis had hij de tekst "Als ik in de hemel geen sigaren kan roken, ga ik er niet heen" laten borduren.