Direct naar artikelinhoud

China en India nieuwe heersers over wereldeconomie

De Chinese economie zal wellicht nog dit jaar die van de eurozone overtreffen. India springt dan weer over Japan. Dat is het begin van een grote machtsverschuiving. China en India zullen in 2030 groter zijn dan de VS, de eurozone en Japan samen. Dat voorspelt de internationale denktank OESO.

Een nieuwe wereldorde is volop in de maak, zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De OESO liet haar computermodellen draaien om economische projecties tot 2060 te maken. Daaruit blijkt dat de verhoudingen dramatisch zullen wijzigen, ten voordele van China en India.

De opkomende economieën zitten op een structureel hoger groeipad dan het Westen. Zo zal de Chinese economie tot 2060 gemiddeld met 4 procent per jaar groeien, voorspelt de OESO, of dubbel zo snel als pakweg de Belgische of Amerikaanse. India zou over dezelfde periode zelfs met 5,1 procent per jaar groeien.

Vorig jaar waren de VS de grootste economie ter wereld, met 23 procent van de wereldwijde productie. Daarna volgde de eurozone (17 landen), nipt voor China, met elk zowat 17 procent. Maar dat plaatje zal er helemaal anders uitzien. De OESO verwacht dat China nog dit jaar de kwakkelende eurozone zal voorbijsnellen. Dat is nog maar het begin. Binnen twintig jaar zullen de Chinese en Indiase economie samen groter worden dan die van de VS, Japan en Europa gecombineerd. Dat trio deelde tot in de jaren negentig de lakens uit, maar zal zich tevreden moeten stellen met een bijrol.

OESO-topman Angel Gurria: "De economische crisis die we de voorbije vijf jaar hebben meegemaakt, zal uiteindelijk overwonnen worden, maar de wereld die onze kinderen en kleinkinderen zullen erven zal sterk verschillen van de onze. De grootste en snelst groeiende opkomende economieën zullen een prominentere plaats krijgen in de wereldeconomie. Dat zal nieuwe uitdagingen met zich brengen om voor iedereen een welvarende en duurzame wereld te maken."

China zal volgens de prognose de VS tegen 2030 al ruim voorbijgesneld zijn als 's werelds grootste economie. In 2060 wordt de Chinese dominantie nog groter. De Chinezen zullen 28 procent van de wereldproductie leveren, tegenover 16 procent voor de VS. China en India samen zullen goed zijn voor 46 procent van de wereldeconomie in 2060, tegenover amper 9 procent voor de eurozone.

Demografie

Het is evenwel niet zo dat China en India de gemiddelde levensstandaard in het Westen zullen evenaren. De beide Aziatische reuzen moeten hun economische welvaart immers verdelen onder een grote bevolking. Volgens de OESO zal de levensstandaard, gemeten als nationaal inkomen per inwoner, in China en India verzevenvoudigen tegen 2060. Dat zal lang niet voldoende zijn om het Westen te evenaren. In India zal het inkomen per inwoner in 2060 zelfs maar uitkomen op een kwart van de levensstandaard in de westerse economieën.

Het groeitempo van de opkomende economieën zal de komende decennia wel schommelen door demografische verschillen. Tot 2020 zal China de snelste economische groei ter wereld blijven kennen. Daarna zal de groei groter zijn in India en Indonesië, omdat de Chinese bevolking zal vergrijzen.