Direct naar artikelinhoud

Gedupeerden dreigen geld weg te halen bij Belfius

Verontwaardiging, machteloosheid en wraakzucht. Dat klinkt, naast realiteitszin, het meest door in de reacties op de Arco-affaire in de sociale media. Bij diverse gedupeerden resoneert de oproep 'We moeten ons geld weghalen bij Belfius.'

Hier en daar klinkt leedvermaak: Johan Vincke, boekhouder/fiscalist te Hamme en "gelukkig niet in het bezit van Arco-aandelen" bespeurt christelijke huichelarij. "Het is niet zo dat je niet verkeerd kunt beleggen omdat je sociaal bewogen, katholiek en kajotter bent. Ik vrees dat de tjeven de tjeven weer eens liggen hebben zeker."

Maar zo kijkt Nicole er niet tegenaan. "Mijn man en ik, maar ook mijn jonge kinderen, behoren tot de gedupeerden", meldt zij op de reactiesite van Hautekiet bij Radio 1. "Hun spaarcentjes (verjaardags-, communie- en nieuwjaarsgeld) bij Bacob/Dexia heb ik telkens zij genoeg bijeengespaard hadden omgezet in een coöperatief aandeeltje. Zou ik zo stom geweest zijn indien ik indertijd ook maar enig vermoeden had van een risico? Wij zijn geen lid van een beleggersclub die voor ons kan opkomen. Wanneer dit niet opgelost raakt door de verantwoordelijken kunnen we misschien best antwoorden met onze rekeningen bij Belfius af te sluiten."

Een andere benadeelde klant, Johan, ziet "een verpletterende verantwoordelijkheid bij de bank die de koppelverkoop organiseerde. Als bezitter van een nu waardeloos aandeel zou ik natuurlijk gelukkig zijn, mocht ik nog ooit mijn geld terugzien. Maar ik ben het er ook mee eens dat dat niet per se door de zogenaamde belastingbetaler (ook ikzelf) moet gebeuren. Mijn voorstel is dus ook dat al de gedupeerden zo snel mogelijk van bank veranderen. Op een andere manier kun je Belfius waarschijnlijk niet treffen."

"Destijds koppelde Dexia de voorwaarden voor de lening voor een woning aan het instappen in de Arcopar-spaarformule", meldt Wilfried. "Als nu Dexia onze spaarcentjes niet meer wil terugbetalen, moeten we dan misschien nagaan in hoeverre we het verloren bedrag in mindering kunnen brengen op de afbetaling van onze Dexia-lening?"

Nietszeggende woorden

Marie-Anne: "Heb gekeken op de site van Arco. De nietszeggende woorden zeggen eigenlijk meer dan genoeg: 'wij kunnen de coöperanten niet helpen'. Wie kan ons dan wel helpen? We gaan dit toch niet laten gebeuren! 800.000 coöperanten, wat doen we eraan?"

Bert: "Al ons geld bij Belfius weghalen."

Frank: "Allemaal weggaan bij Belfius kost ze meer dan de Arcopar-aandelen terug betalen."

Realiteitszin is er eveneens, zoals bij Luc: "Zelf ook gedupeerd. Toch vind ik niet dat de belastingbetaler moet opdraaien voor het wanbeleid van de bank en Arco. Mogen eindelijk eens de verantwoordelijken op het matje worden geroepen: Bacob-Dexia-Belfius en ACW. Maar dat is in dit land een wel heel optimistische gedachte."

Johan Decruynaere kijkt er iets anders tegenaan als we hem spreken. Hij kocht zo'n twintig jaar geleden vijf aandelen voor zijn gezin. "Het geld van vier zijn we nu kwijt. Van de twee dochters die ik hun aandeel gaf, heeft een het een paar jaar geleden omgezet, omdat ze het geld wilde gebruiken."

Maar hij voelt zich niet onheus benadeeld. "Het is toch het risico van het aandeel. Al is het dan een coöperatief aandeel, waarmee het risico toch minder was. Maar ik wist dat het geen spaarrekening was. Wat er wel moet gebeuren, is dat bonussen van verantwoordelijke bestuurders moeten worden afgenomen."

ACW-medewerker

Bij de vele filialen van het ACW zit men stevig verveeld met de hele affaire. Geen commentaar, daarvoor dient het hoofdkantoor, klinkt het bij de afdeling van de christelijke koepelorganisatie in Hasselt.

Een medewerker wil zich wel uiten, zonder naam: "Ik heb geen Arco-aandeel. Men heeft mij dat ooit voorgesteld, je kon korting krijgen op de prijs van stookolie daarbij. Maar mijn eigen olieleverancier was goedkoper. Voor de rest, ik had er ook geen geld voor."