Direct naar artikelinhoud

Beroemde es van Hockney met uitsterven bedreigd

De es, een van de meest geliefde en winstgevende bomen van Groot-Brittannië, wordt bedreigd.

William Wordsworth dichtte over de boom tijdens een bezoek aan Cambridge, David Hockney vereeuwigde hem op zijn schilderij Bigger trees near water en Morgan Motor gebruikt het hout nog steeds voor de frames van zijn exclusieve sportwagens. De es is een van de meest geliefde en winstgevende bomen die Groot-Brittannië rijk is. Maar voor hoe lang? Een schimmelziekte dreigt deze loofboom langzaam uit te roeien.

Nadat de chalara fraxinea in februari voor het eerst werd aangetroffen bij een uit Nederland geïmporteerd boompje, blijkt deze ziekte zich rap te hebben verspreid. Hoe destructief de schimmel kan zijn, is gebleken in Denemarken, waar negen van de tien essen zijn gestorven. Na overleg met de houtindustrie heeft de verantwoordelijke minister een importverbod van essen afgekondigd. Maar het is ook mogelijk dat vogels of de wind deze continentale narigheid met zich hebben meegebracht.

De essenziekte kan grote gevolgen hebben voor de houtindustrie. Essenhout wordt gebruikt voor uiteenlopende voorwerpen, van hamers tot wandelstokken, van gitaren tot biljartkeus. Maar ook het landschap kan onherkenbaar veranderen. Omdat ze veel zonlicht doorlaten, zijn essen ideaal voor lenteklokjes en wilde hyacinthen. Bossen met veel essen vormen een prima leefgebied voor kerkuilen, dassen, spechten, vleermuizen, vossen en vliegende herten.

Niet alleen de tachtig miljoen essen op het Britse eiland zijn in levensgevaar. Zo is de iepenziekte weer opgedoken die in de jaren zeventig een spoor van open plekken achterliet. Ook eiken en kastanjebomen hebben te maken met ziektes. Volgens het Conservatieve kamerlid Zac Goldsmith had er al veel eerder een invoerverbod moeten komen. De voormalige uitgever van The Ecologist laakt de internationale handel met zaden en boompjes.

Er zijn al zo'n honderdduizend essen verbrand in een poging verspreiding tegen te gaan, zo heeft het ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu inmiddels bekendgemaakt.

In The Times waarschuwt columnist en natuurliefhebber Matthew Parris, woonachtig in het esrijke Peak District, voor al te veel paniek. Pleitend voor een multicultureel bomenbeleid stelt hij voor lege plekken op te vullen met uiteenlopende boomsoorten, van Australische berken tot Schotse dennenbomen.