Direct naar artikelinhoud

De hel van de Balkan: 'Riviervan mensen' stroomt over

Duizenden vluchtelingen zitten onder erbarmelijke omstandigheden vast in de Balkan. Oostenrijk en Slovenië laten maar beperkte aantallen door. Dat veroorzaakt een enorme opstopping.

Nog steeds komen elke dag duizenden vluchtelingen aan in de Balkan in de hoop landen als Duitsland of Zweden te bereiken. Maar de restricties van Oostenrijk en Slovenië veroorzaken enorme opstoppingen. Alleen in Servië zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al ruim tienduizend vluchtelingen blijven steken doordat Kroatië de toegang tot het land beperkt.

Aanvankelijk trokken de meeste vluchtelingen via Hongarije verder naar het noorden, maar dat land sloot de grens met Kroatië eind vorige week af. Daarop verlegden de vluchtelingen hun koers naar Slovenië, dat onvoldoende opvangplaatsen zegt te hebben.

Een woordvoerster van de UNHCR omschreef de situatie bij de grens tussen Servië en Kroatië als "een hel". Zeker drieduizend vluchtelingen zaten in de stromende regen en de modder te wachten tot zij de grens zouden worden overgelaten. "Het is als een rivier van mensen. Als je de stroom ergens stopt, krijg je een overstroming. Dat is wat er nu gebeurt. Er is een gebrek aan eten, dekens, aan alles. De mensen zitten in de open lucht, ze kunnen niet op de grond slapen omdat er een dikke laag modder ligt." Om een einde aan die erbarmelijke toestand te maken, zetten de Kroatische grenswachten de grens opeens open, waarna duizenden vluchtelingen Kroatië binnenstroomden.

Aan de grens tussen Kroatië en Slovenië speelden zich soortgelijke taferelen af. Honderden vluchtelingen wachtten daar in de modder nadat de Sloveense autoriteiten hadden geweigerd een trein met 1.800 mensen toe te laten. Na uren wachten probeerden sommigen door maisvelden te voet Slovenië binnen te komen. De chaos leidde tot een diplomatieke ruzie tussen Slovenië en zijn buurlanden.

Het is wel duidelijk dat het besluit van Hongarije om hekken te plaatsen langs de grenzen met eerst Servië en vervolgens Kroatië een kettingreactie heeft veroorzaakt, doordat de andere landen moeite hebben de stroom vluchtelingen te verstouwen.