Direct naar artikelinhoud

Lief en leed op zijn Hollands

Alles is familie

Regie: Joram Lürsen
Met: Carice van Houten, Benja Bruijning
Duur: 133 minuten

Is Joram Lürsen, de regisseur van Alles is familie, de Nederlandse Jan Verheyen? Ze hebben in elk geval een zwak voor dezelfde filmideeën. Zo verfilmde Verheyen Lürsens In oranje tot Buitenspel. En Alles is liefde tot Zot van A. Het eveneens door Kim van Kooten vlot neergeschreven Alles is familie is een soort vervolg op die romantische komedie over relatieperikelen die in Nederland een miljoen toeschouwers trok.

Deze lang uitgesponnen en bij onze noorderburen fel gehypete romcom vertrekt van hetzelfde concept, alleen zijn de verwikkelingen en tragikomische miniplots over het zoeken naar liefde en geluk nu binnen eenzelfde familie gesitueerd: de Roovers uit groot Amsterdam. Elk personage krijgt ruimte om te ademen waardoor ze de archetypen weten te overstijgen, maar de meeste aandacht gaat naar Winnie (ster Carice van Houten), een groepstherapeute met kinderwens. Alleen kampt haar man (Thijs Römer), een onbenul die afstotelijke smartlappop maakt, met lui zaad terwijl zijn broer (beau Benja Bruijning) last van bindingsangst heeft.

De toon en het spel zitten juist, zeker in het tweede deel. Maar het probleem van deze oppervlakkige romcom die nogal makkelijk op de brede lach en traan mikt, is dat je geen medium hoeft te zijn om na tien minuten al te weten welke richtingen de door elkaar verweven verhaallijnen omtrent vastgeroeste huwelijken en liefdestwijfel zullen uitslaan - behalve die van het spermadonorbezoekje aan de Efteling.