dinsdag 2 april 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Bruno Steegen van Beter Bilzen viert zijn verkiezingsoverwinning op 14 oktober. Maar die gemeenteraadsverkiezingen moeten ongeldig verklaard worden, stelt de auditeur in het beroep van Johan Sauwens. Tom PALMAERS

Nieuwe verkiezingen in Bilzen stap dichterbij

BILZEN/BRUSSEL“De gemeenteraadsverkiezingen van Bilzen moeten worden ongeldig verklaard.” Tot die conclusie komt de auditeur in het beroep van Johan Sauwens. Als de Raad van State dat gezaghebbend advies volgt, komen er nieuwe verkiezingen in Bilzen.

Jan Bex

“De beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen van 3 januari 2019 moet worden vernietigd”, concludeert de auditeur-verslaggever na haar onderzoek dat ze afsloot op 26 maart. Onomwonden stelt ze dat “de gemeenteraadsverkiezingen van de stad Bilzen van 14 oktober 2018 moeten worden ongeldig verklaard.”

Dat betekent dat de auditeur-verslaggever vindt dat er in Bilzen de facto nieuwe gemeenteraadsverkiezingen moeten komen. Zo’n advies heeft invloed. “Een advies van een auditeur wordt heel vaak gevolgd”, bevestigt Eric Brewaeys, woordvoerder van de Raad van State.

5 april zitting

Nu vrijdag 5 april wordt deze beroepszaak van Johan Sauwens en Guy Sillen, allebei van de partij Trots op Bilzen, een laatste keer gepleit. Na die zitting nemen drie magistraten van de Raad van State de zaak in beraad.

“Een arrest volgt meestal binnen een week tot 14 dagen. Al is het net dan de periode van de paasvakantie”, aldus Brewaeys. “Dat de Raad van State verkiezingen ongeldig verklaart, is uitzonderlijk. Maar het is niet zo dat het nog nooit gebeurd is.”

Laat dit nog eens een pleidooi zijn om in Bilzen niet langer met het potlood te stemmen, maar elektronisch Johan SAUWENS Trots op Bilzen

Vijf stemmen

Zoals bekend waren de gemeenteraadsverkiezingen bijzonder spannend in Bilzen. Tot laat op verkiezingszondag was het onduidelijk naar wie de laatste van de 31 zetels zou gaan: een derde zetel voor Bilzen Bruist (de partij van Guy Swennen) dan wel een tweede zetel voor Groen van Johan Danen. Uiteindelijk kwam Groen vijf stemmen te kort voor een tweede zetel. Zo kon de oude coalitie, die van N-VA, Open Vld (nu Beter Bilzen) en PRO-Bilzen (nu Bilzen Bruist), met de hakken over de sloot verder met 16 op 31 zetels. Liberaal Bruno Steegen van Beter Bilzen werd de nieuwe burgemeester. Trots op Bilzen met stemmenkanon Johan Sauwens, nochtans de grootste fractie met 12 zetels in de raad, viel zo uit de boot.

Daarbij kwam het dus aan op vijf stemmen. Groen en Trots op Bilzen hadden immers afspraken. In zo’n situatie kunnen kleine fouten een grote impact hebben. Wat Sauwens en Sillen ook stelden in hun beroep tegen de uitspraak van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.

Johan Sauwens. Tom Palmaers

Onregelmatigheden

De auditeur-verslaggever volgt het verweer van Sauwens en Sillen niet in de kwestie of de bewoners van WZC Demerhof wel voldoende de kans hebben gehad een stem uit te brengen. Ze vindt wel dat in stembureau 37, dat van Waltwilder, vier niet-Belgische kiezers gestemd hadden voor de provincie in plaats van voor de gemeente. “Dat is een onregelmatigheid.” Onderdanen van Europese lidstaten mogen stemmen voor de gemeenteraad, maar niet voor de provincieraad.

Ook stelt de auditeur vast dat in negen stembureaus (een klein aantal) stemmen meer of minder werden geteld dan het aantal gebruikte stembiljetten. Ze concludeert: “Hieruit blijkt dat de aangetoonde onregelmatigheden betrekking hebben op meer dan vijf stemmen. Verzoekers tonen in voldoende mate aan dat alle onregelmatigheden samen van aard zijn een zetelverschuiving teweeg te brengen.”

Kleine fouten, grote gevolgen

Johan Sauwens reageert tevreden: “Men volgt een aantal van onze argumenten. Het gaat over kleine fouten. Kleine, niet moedwillige onregelmatigheden. Maar die toch de zetelverdeling kunnen beïnvloed hebben en dus grote gevolgen kunnen hebben. Laat dit nog eens een pleidooi zijn om in Bilzen niet langer met het potlood te stemmen, maar elektronisch. Voor de rest wachten wij na de pleidooien vrijdag het arrest van de Raad van State af.”

 

Johan Sauwens toonde in januari zijn misgenoegen voor het nieuwe bestuur

 Joge & TP

Bruno Steegen (Beter Bilzen) reageert op de eerder verworpen klacht van Johan Sauwens door Raad voor Verkiezingsbetwistingen

 Joge

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws