Direct naar artikelinhoud
Literatuurprijs

Bart Moeyaert wint ‘Nobelprijs voor Jeugdliteratuur’

Bart Moeyaert.Beeld Bob Van Mol

De Belgische auteur Bart Moeyaert heeft de Astrid Lindgren Memorial Award gewonnen. De prijs staat bekend als de “Nobelprijs voor Jeugdliteratuur”, goed voor 480.000 euro.

De Astrid Lindgren Memorial Award, kortweg Alma, is vernoemd naar Pippi Langkous-auteur Astrid Lindgren en geldt wereldwijd als de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur.  De laureaat wordt bekroond met 480.000 euro. Eerder wonnen onder andere Kitty Crowther, Shaun Tan, Wolf Erlbruch en Philip Pullman de prestigieuze award.

De in Brugge geboren Bart Moeyaert (54) maakte zijn debuut als 19-jarige, in 1983. Hij was al zestien keer eerder genomineerd voor de Alma, die in 2002 voor het eerst werd uitgereikt. Op de Bologna Children's Book Fair mocht de auteur de prijs nu ook echt in ontvangst nemen. Eerder mocht hij ook al de Zilveren Griffel, de Boekenleeuw en Boekenwelp en de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur ontvangen. Tot zijn bekendste jeugdboeken behoren Blote handen, Het beest heet Mona, De schepping en Wie klopt daar?.

De Alma wordt niet uitgereikt omwille van één specifieke titel, maar om een volledig oeuvre, net als de Nobelprijs voor Literatuur. “Dat Moeyaert de prijs nu effectief ontvangt, is een enorme opsteker voor de internationale uitstraling van de Vlaamse literatuur”, benadrukt het Vlaams Fonds voor de Letteren.

De jury koos Moeyaert uit een lijst genomineerden uit meer dan 60 landen. Organisaties die kinder- en jeugdliteratuur promoten, kunnen één of meerdere auteurs, illustratoren, verhalenvertellers of leesbevorderaars nomineren. In Vlaanderen zorgt de Vlaamse afdeling van de International Board on Books for Young People (IBBY) elk jaar voor de nominaties.

(Her)lees hier het interview dat in september in De Morgen verscheen naar aanleiding van het nieuwste boek van Bart Moeyaert.