Direct naar artikelinhoud
Schuld

Wereld torst 243.000 miljard dollar schuld: vrees groeit dat Chinese economie zal kapseizen

De Chinese economie bulkt van de schuldenBeeld REUTERS

De wereldwijde schuld is het afgelopen jaar met nog eens 3.300 miljard dollar gestegen. Daarmee komt die schuld nu uit op het astronomische bedrag van 243.000 miljard dollar, omgerekend zo’n 216.460 miljard euro.

Het nieuwe cijfer komt via het Intitute of International Finance (IIF), een wereldwijde bankenvereniging. Als getal alleen zegt het niet zoveel, ook al omdat dergelijke astronomische bedragen totaal geen voeling meer hebben met enige reële, tastbare maatstaven. Omgezet naar ‘debt to GDP’, oftewel de schuld ten opzichte van de economie, krijg je al een iets beter beeld. Dat staat nu op bijna 317 procent van wat de totale wereld verdient.

De totale schuld is vorig jaar met ‘slechts’ 3.300 miljard dollar gestegen, wat bijna verwaarloosbaar is afgezet tegen het feit dat de wereldeconomie verder is gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor.

China baart zorgen

Toch maken waarnemers zich ernstige zorgen omtrent de aanzwellende schuld. In 2006, aan de vooravond van de economische crisis die met het omvallen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers zijn dubieuze startsein kreeg, en in de eurozone tot een reddingsoperatie voor de banken leidde, lag de wereldwijde schuld, in absolute bedragen, op ‘maar’ 140.000 miljard dollar.

De zogeheten volwassen economieën - de VS en Europa - hebben, in absolute bedragen, bijna 2,6 keer meer schuld dan de opkomende landen. Wel is de schuld in China de voorbije twintig jaar enorm opgelopen. Vooral de gezinnen en bedrijven gaan gebukt onder een enorme schuldenlast. Veel economen vrezen dat de Chinese economie uiteindelijk zal kapseizen onder de schulden.

In de VS is juist de overheid meer gaan lenen. De Amerikaanse schuld is de grootste van de wereld. Afgelopen jaar kwam die uit op 68.000 miljard dollar. Dat is evenveel als de schuld van alle opkomende markten bij elkaar. Opvallend is dat Amerikaanse huishoudens en de financiële sector nog steeds minder schuld hebben dan voor de financiële crisis.