Direct naar artikelinhoud

Erik Van Looy regisseert zelf Nederlandse remake van ‘Loft’

De Nederlandse belangstelling voor Loft, naar een scenario van Bart De Pauw en Erik Van Looy, bestond al voor het met 1,2 miljoen bezoekers de meest succesvolle Vlaamse film aller tijden werd. ‘Blijkbaar bestaat overspel in Nederland óók’, aldus Van Looy.“Terwijl we nog aan het draaien waren, was het scenario al doorgedrongen in Nederland en was er daar duidelijke belangstelling om de remakerechten te kopen”, verduidelijkt Van Looy. “We hebben toen vrij snel, met producente Hilde De Laere en Woestijnvis, de beslissing genomen om die remake zélf te produceren, met de hulp van twee Nederlandse productiebedrijven, namelijk Pupkin en Mill Street.”

Die remake was dus ook de reden waarom de Vlaamse Loft in Nederland alleen op dvd werd uitgebracht, en niet in de bioscopen. Het is evenmin de bedoeling om de Nederlandse remake mettertijd in de Vlaamse bioscopen te vertonen. Maar het feit dat Loft ondanks het monstersucces in Vlaanderen geen Nederlandse release kreeg, had natuurlijk ook te maken met de ontnuchterende vaststelling, enkele jaren geleden, dat De Zaak Alzheimer, in eigen land goed voor zo’n 750.000 toeschouwers, in de Nederlandse bioscopen nauwelijks 10.000 kijkers wist te trekken.“Ik werk niet graag voor weinig mensen”, zegt Van Looy. “Ik vind het zonde van de energie. En in het geval van Loft ook zonde van dat fantastische scenario. Daarom vonden we het beter om het verhaal te transponeren naar Nederland, in de hoop daar opnieuw een grote volkstoeloop te creëren.”Maar waarom wil Van Looy die Nederlandse versie nu ook zélf regisseren? Daar zijn verschillende redenen voor. Een bekende Nederlandse regisseur - een naam wordt niet genoemd - toonde veel belangstelling, maar wilde toch wel enkele aanpassingen, zoals de verplaatsing van de plot naar een meer marginaal milieu. Dat ging dus niet door. Als zelfverklaarde controlefreak wou Van Looy alles van zeer nabij opvolgen, ook de casting, waar naar verluidt heel wat Nederlandse topacteurs en -actrices op af kwamen. “Toen die schatkamer van fantastisch Nederlands acteertalent voor mij open ging, kreeg ik steeds meer zin om het zélf te doen”, zegt Van Looy. En ten slotte was er de vaststelling dat de drie filmprojecten waar hij momenteel bij betrokken is - de Vlaamse politieke thriller De Premier en twee Amerikaanse projecten - nog lang niet startklaar waren, zodat hij beschikbaar was om deze zomer in Nederland te gaan draaien.Van Looy vindt het alleen jammer dat de film tijdens het wereldkampioenschap voetbal wordt gedraaid. “Maar ik zal zeker proberen de wedstrijden van de Rode Duivels niet te missen! (lacht)”

Trouwe adaptatie

Maar blijft het toch niet raar om twee keer dezelfde film te draaien? Zijn favoriete regisseur Alfred Hitchcock heeft het hem voorgedaan met The Man Who Knew Too Much, weet Van Looy. En meer recent deed een filmauteur boven alle verdenking als Michael Haneke dat ook met Funny Games. “Liever een goede film twee keer draaien dan een middelmatige film één keer”, vindt de regisseur.De Nederlandse versie van Loft wordt in ieder geval geen shot-by-shot-remake, zoals Gus Van Sant dat een tijdje geleden met Psycho gedaan heeft. Voor de scenario-adaptatie werd beroep gedaan op de bekende Nederlandse misdaadauteur Saskia Noort. Maar ook dat heeft Van Looy van dichtbij gevolgd: “Het is een zeer trouwe adaptatie geworden. Aan de plot is bijna niets veranderd. Hooguit enkele cosmetische ingrepen. Maar het waren dus vooral de dialogen die herwerkt moesten worden. Indien we een Nederlandse versie van De Zaak Alzheimer hadden willen maken, had er veel meer veranderd moeten worden, zoals bij voorbeeld dat typisch Belgische fenomeen van de politieoorlog.”Erik Van Looy neemt ook een groot deel van de originele filmploeg mee naar Nederland, onder wie cameraman Danny Elsen. De casting wordt vrijdag bekendgemaakt en die zal volgens Van Looy zeker vergelijkbaar zijn met de Vlaamse topcast die hij en Bart De Pauw voor de eerste Loft wisten te verzamelen. De film wordt begin 2011 in de Nederlandse bioscopen verwacht.