Direct naar artikelinhoud

Kredietwaardigheid NMBS onder vuur

Het ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) overweegt de kredietwaardigheid van NMBS Holding en Infrabel te verlagen. Dat hoeft niet te verbazen omdat zowel de spoorholding als de infrastructuurbeheerder volledig in handen is van de Belgische staat. Ons land kreeg eerder al te horen van S&P dat het tegen een mogelijke verlaging van zijn kredietwaardigheid aankijkt.

Voor een onderneming die een nettoschuldenlast van 2,8 tot 2,9 miljard euro zal torsen, is dat geen goed nieuws. Maar Michel Allé, financieel directeur van de holding, geeft nauwelijks een krimp. “Onze financiële noden voor 2011 hebben we nagenoeg volledig afgedekt. Bovendien is op dit ogenblik 60 procent van de geconsolideerde schuldenlast van de spoorgroep vastrentend”, zegt hij.

“Een negatief vooruitzicht heeft geen onmiddellijke gevolgen voor de intrestvoet”, stelt Allé. “En voor de dagelijkse financieringsbehoeften rijzen geen problemen.” De NMBS Groep betaalt maar 3 procent rente op haar schuldenlast. De gemiddelde looptijd is zo’n 4,5 jaar.

In augustus 2009 verlaagde S&P de rating van de NMBS Holding van AA+ naar AA. “Destijds ging het dus om een echte kredietwaardigheidsverlaging en zelfs toen was de impact beperkt. De weken daarna hebben we nog transacties afgerond tegen interessante voorwaarden”, verzekert de financieel directeur.