Direct naar artikelinhoud

Laurent niet welkom op defilé 21 juli

Prins Laurent zal tijdens het nationale defilé op de nationale feestdag niet naast de rest van de koninklijke familie zitten. Na zijn omstreden reis naar Congo, deels betaald door president Kabila, is hij door de koning niet uitgenodigd.

Prins Laurent heeft geen uitnodiging gekregen voor het nationale defilé op 21 juli. Het is hoogst uitzonderlijk dat een lid van de koninklijke familie niet welkom is op de militaire parade aan het Brusselse Paleizenplein. De woordvoerder van het paleis wil geen commentaar kwijt - "pas de komende dagen wordt gecommuniceerd over 21 juli" - maar regeringsbronnen bevestigen dat de koning zijn jongste zoon niet op het traditionele 21 juli-defilé wil.

Laurent heeft het helemaal verkorven na zijn omstreden reis naar Congo begin dit jaar. Hij negeerde daarmee de uitdrukkelijke vraag van zijn vader en van premier Yves Leterme (CD&V) om de politiek bijzonder gevoelige trip niet te maken. "Wat in de pers verschenen is over het feit dat de koning kwaad is, strookt met de realiteit", luidde het na de reis in een opmerkelijke reactie van het paleis.

Enfant terribleLaurent ligt steeds duidelijker op ramkoers met zijn vader. Dat hij geen uitnodiging kreeg voor het defilé maakt de familievete pijnlijk zichtbaar voor het grote publiek.

De reis naar Congo, die door De Morgen werd uitgebracht en voor een stuk betaald werd door president Kabila, was dus voor het paleis de druppel die de emmer deed overlopen. Na die reis kwam zijn naam niet langer voor op de officiële agenda van het paleis. Toen de Koning Boudewijnprijs aan een Congolese dokter werd uitgereikt, was de hele familie aanwezig, behalve prins Laurent en prinses Claire. Dat was ook zo voor de lunch met de juryleden van de Koningin Elisabethwedstrijd. Ook in 2007 was Laurent een half jaar niet meer welkom op het paleis. Dat was het gevolg van het marineproces, een fraudezaak met marinegeld, waarbij Laurents adviseur Noël Vaessen een van de hoofdverdachten was.

Andere zorgen

Niet enkel Laurent baart de koning zorgen. Morgenmiddag wordt zijn jaarlijkse 21 juli-toespraak uitgezonden. Op het paleis hopen ze dat formateur Elio Di Rupo (PS) de onderhandelingen nog op tijd gereanimeerd krijgt, zodat de koning toch iets positiefs in zijn speech kan melden. Mogelijk passeert Di Rupo vandaag langs het paleis, de kans is echter groot dat hij slecht nieuws moet brengen.