Direct naar artikelinhoud

Dexia sleept Deutsche Bank voor rechter wegens fraude

De Frans-Belgische bank Dexia sleept Deutsche Bank voor de rechter voor fraude bij de verkoop van herverpakte woonkredieten. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

Volgens het persagentschap diende Dexia woensdag een klacht in bij een rechtbank in New York. Dexia beschuldigt de Duitse grootbank van fraude in verband met de verkoop van meer dan 1 miljard dollar aan herverpakte woonkredieten. Dexia zelf wilde gisterennamiddag voorlopig nog geen extra commentaar geven op het dossier.

Het is evenwel niet de eerste keer dat de Belgisch-Franse bank-verzekeraar in de Verenigde Staten naar de rechter stapt in een dossier rond herverpakte woonkredieten - 'residential mortgage backed securities' of rmbs in het jargon. Begin dit jaar eiste Dexia voor de rechtbank in New York al een schadevergoeding van Countrywide, de Amerikaanse hypotheekverstrekker die intussen werd overgenomen door Bank of America.

Dexia diende toen samen met een aantal institutionele investeerders een klacht in omdat de groep van mening is dat Countrywide hen tussen 2005 en 2007 op een frauduleuze manier herverpakte woonkredieten had verkocht. Countrywide zou daarbij gelogen hebben over de kwaliteit van die herverpakte kredieten, die na het uit elkaar spatten van de huizenzeepbel in de VS waardeloos bleken.