Direct naar artikelinhoud

Europese beurzen nog ver verwijderd van VS-records

De Dow Jones zette de voorbije dagen record na record neer. De meeste Europese beurzen blijven echter nog ver onder hun piek van voor de crisis.

Terwijl de Dow Jones de voorbije dagen record na record neerzet, blijven de meeste beurzen in Europa nog ver onder hun piekniveaus van voor de crisis. "De eurocrisis is dan wel onder controle, maar er heerst nog steeds veel onzekerheid in de eurozone", verklaart Koen De Leus, senior economist van de KBC Groep.

De Dow Jones, de beursindex van de belangrijkste Amerikaanse bedrijven, klom gisteren tot boven de 14.500 punten en brak daarmee een nieuw record. Ook de Standard&Poor's 500-index zit op een zucht van een nieuw record. "De Amerikaanse economie begint weer op toerental te komen. Dat is onder meer te danken aan het soepel monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank," zegt De Leus.

In tal van Europese landen is van beursherstel nog niets te merken. De aandelenmarkt in Griekenland zit 82 procent onder zijn piekniveau. De beurs in Milaan noteert 65 procent onder zijn record en doet niet veel beter. In België zit de Bel 20 45 procent onder zijn niveau van 2008.

"De meeste Europese landen scoren zwak op het vlak van groei. De zorgen omtrent de euro zijn nog niet verdwenen. Niemand weet hoe de situatie in bijvoorbeeld Italië en Cyprus zal evolueren", zegt De Leus.

Duitsland

Alleen de aandelenmarkten in Duitsland en Groot-Brittannië zitten dicht bij hun records. Dat Frankfurt beter scoort dan andere Europese beurzen, is het gevolg van de sterke positie van de Duitse economie. "Duitsland plukt de vruchten van de hervorming van zijn arbeidsmarkt", zegt De Leus. "Het ondernemersvertrouwen zit er in de lift."

De Britse economie presteert zwakker dan Duitsland, maar toch staat de FTSE bijna op een record. De Leus: "Schrijf dat maar op conto van de Britse centrale bank, die heel wat geld in de economie pompt."