Direct naar artikelinhoud

Gert De Mangeleer vervangt Peter Goossens in 'De beste hobbykok'

Peter Goossens had geen tijd meer, en dus moest Sergio Herman op zoek naar een andere chef-kok voor De beste hobbykok van Vlaanderen. Die vond hij in Brugge bij Gert De Mangeleer, zijn collega-driesterrenchef van Hertog Jan. Evenveel sterren, maar ook evenveel vuurwerk?

Dik twee jaar is het ondertussen geleden dat vtm nog eens op zoek ging naar een hobbykok - kent u winnaar Johan Engelen nog? - maar de kookhausse is sindsdien allerminst gaan liggen. Dus besloot de zender om voor een derde keer op zoek te gaan naar een man of vrouw die meer dan gemiddeld zijn of haar plan trekt in de keuken. Alleen moest dat zonder Peter Goossens, die door agenda- en andere problemen besliste zich dit jaar volop op zijn Hof van Cleve te concentreren. "Als je iemand zoekt van hetzelfde kaliber als Peter, kom je automatisch bij Gert terecht", zegt Sergio Herman, de chef van Oud Sluis die al aan de twee vorige edities van het programma meewerkte.

U zei vroeger al dat u niet meteen de ambitie had tv-kok te worden. Waarom hapte u hier toe?

Gert De Mangeleer:"Ik heb altijd gezegd dat alles bespreekbaar is. Toen deze vraag gekomen is, heb ik er een paar dagen over nagedacht. Maar het kwam goed uit en het paste bij onze organisatie. Bovendien had ik ook zin om dit met Sergio te doen. Maar mijn restaurant zal altijd mijn corebusiness blijven. Dat is de plaats waar ik me heel goed voel. Maar al wat ik ernaast doe, geeft wel extra inspiratie en motivatie."

Was u niet bang om in de schaduw van Sergio te staan? Met zijn oneliners stal hij vroeger de show.

Sergio Herman: "Dat valt toch nog mee? (lacht)"

De Mangeleer: "Ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik me niet wou profileren en op de voorgrond manoeuvreren. Ik wilde geen rolletje spelen. Ik ben geen acteur, hè. Ik ben kok. Het is ook niet omdat Sergio met iets lacht, dat ik dan moet lachen. Ik heb veel respect en bewondering voor de manier waarop Sergio dat doet, en ik kan daar veel van leren. Ik ben me daar van bewust. Maar het is niet mijn ambitie om een hoofdrol te spelen."

Herman: "We doen dit samen, elk op onze manier. Ik ben wie ik ben en speel geen rolletje. Ik doe zulke uitspraken al 24 jaar in de keuken. Gert is een andere persoon, maar hij heeft ook veel droge humor. Ik denk dat we elkaar goed aanvullen. Dat is ook belangrijk. Er moet een klik zijn. Tijdens de opnames lachen we veel en dat is een teken dat het goed zit, toch?"

Moeten jullie over alle gerechten hetzelfde oordelen?

Herman: "Iedere chef heeft zijn eigen visie en smaakpalet, ook al ligt dievaak dicht tegen elkaar. Maar die verschillen maken het wel mooi. Dat maakt het programma verfrissend. Het is tof om te zien hoe Gert soms een bord beoordeelt en hoe ik dat doe. Het is ook voor de hobbykoks tof te ervaren dat ze getraind worden door twee verschillende chefs."

De Mangeleer: "We hebben alletwee onze eigen stijl, maar anderzijds zijn we allebei twee jongemannen - Sergio is wel een beetje ouder dan ik - en hebben we een parallel parcours afgelegd. Sergio heeft het mosselrestaurant overgenomen van zijn vader, ik heb een brasserie overgenomen van Guido Francque. Ik denk dat we goed van elkaar begrijpen welke weg we afgelegd hebben. We doen iets totaal anders, maar eigenlijk maken we hetzelfde mee."

De geselecteerde kandidaten kunnen er tijdens de eerste aflevering voor kiezen om vogelnestjes te maken. Kunnen ze met zo'n klassieker winnen?

De Mangeleer: "Ik heb dat gerecht gekozen omdat het me doet terugdenken aan mijn jeugdjaren. Mijn moeder maakte dat vaak op vrijdag klaar. Maar ik heb het ook gekozen omdat er een aantal heel technische aspecten in zitten, hoewel het er heel simpel uitziet. Zo'n vogelnestje moet krokant zijn van buiten, als je het open snijdt moet het eigeel wat lopen... Ik wou zien wat ze daarmee deden, hoe ze dat interpreteren. Als je dan ziet dat ze gewoon balletjes in tomatensaus maken, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel zijn ze superlekker, en dat is ook prima. Maar als die dan nog niet top zijn, weet je direct die mensen niet echt creatief kunnen koken en technisch niet echt sterk zijn."

Herman:"Elke week belichten we een ander thema. De kandidaten groeien daarin ook wel een beetje en worden geïnspireerd door ons. Als ze zelf aan de slag gaan, zal uiteindelijk de beste winnen: de kok die met de beste smaken kookt en een vleugje originaliteit heeft."

Tijdens de eerste aflevering merken jullie enkele keren op dat het bord dat jullie moeten beoordelen door een vrouw gemaakt is. Hoe zien jullie dat?

De Mangeleer: "Hun borden zijn een beetje eleganter, subtieler. Mooier. Fragieler ook. Maar zoiets hoeftniet per se van een vrouw te komen. Ik vind van mezelf dat ik vrij vrouwelijk kook."

Herman: "De smaken zijn ook frisser."

Het is dus geen toeval dat meer vrouwen jullie eindselectie halen?

Herman: "Over het algemeen zijn het nog vaak de vrouwen die koken. Ik word in mijn restaurant vaak ook aangesproken door dames die willen weten hoe ik iets gemaakt heb. Dan merk je dat ze er echt mee bezig zijn. Een man heeft misschien iets minder tijd en zal meer in het weekend koken omdat hij eens wil uitpakken voor vrienden of familie. Maar dat is toch een andere benadering dan een vrouw. Een vrouw zal altijd wat lichter koken, meer denken aan de gezondheid. Dat vertaalt zich vaker in het bord. Bovendien kunnen vrouwen heel goed proeven. Beter dan een man."

De beste hobbykok van Vlaanderen, elke dinsdag om 20.30 uur op vtm