Direct naar artikelinhoud

VS 'uitermate' verontrust door Noord-Korea

De VS hebben Noord-Korea gewaarschuwd dat het 'uitermate verontrustend' zou zijn als Pyongyang de gesloten kernreactor bij Yongbyon weer opstart. Noord-Korea kondigde de opening gisteren aan, de zoveelste provocatie richting de VS en Zuid-Korea.

Volgens Pyongyang zullen Noord-Koreaanse wetenschappers de omstreden plutoniumreactor en een uraniumverrijkingsinstallatie op het Yongbyon-complex snel weer opstarten om de productie van kernwapenmateriaal op te voeren.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat die stap in strijd is met de internationale verplichtingen die Pyongyang in 2007 is aangegaan. Noord-Korea ging toen akkoord met de buitenwerkingstelling van de plutoniumreactor, in ruil voor buitenlandse hulp.

De reactor leverde daarvoor het plutonium voor de minimaal acht atoombommen waarover het regime nu zou beschikken. Ook China, Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot, leek de nieuwste Noord-Koreaanse stappen te veroordelen. "Wij zijn tegen provocerende stappen en acties van beide kanten", aldus onderminister van Buitenlandse Zaken Zang Yesui. Hij zei "ernstig bezorgd te zijn over de jongste ontwikkelingen".

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN, zelf een Zuid-Koreaan, waarschuwde dat de crisis op het Koreaanse schiereiland "te ver was gegaan". Het Witte Huis zei dat de VS maatregelen treffen om zichzelf en hun bondgenoten te kunnen verdedigen. President Obama wordt geregeld van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden en het "hele nationale veiligheidsteam zit erbovenop", aldus een woordvoerder.

Het Witte Huis riep Rusland en China op hun invloed aan te wenden om Pyongyang te overreden zijn koers te wijzigen. Noord-Korea gaat immers alle nucleaire installaties in het land weer in bedrijf brengen, inclusief de reactor in Yongbyon die al sinds 2007 niet meer gebruikt wordt. Het land wil de nucleaire capaciteiten zowel "in kwaliteit als in kwantiteit" vergroten, zo maakte Pyongyang bekend.

Het kernwapenarsenaal is bedoeld "om potentiële aanvallers af te schrikken en fungeert als basis voor de welvaart in het land". Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gezegd in een toespraak die door staatspersbureau KCNA is gepubliceerd.

"Onze nucleaire kracht is een betrouwbaar afschrikkingsmiddel tegen oorlog en een garantie voor het waarborgen van onze soevereiniteit", zei Kim Jong-un onder meer. Hij hield zijn toespraak tijdens een bijeenkomst van het centraal comité van de Arbeiderspartij.