Direct naar artikelinhoud

KBC verkoopt Poolse dochter Warta voor 770 miljoen euro

Bank-verzekeraar KBC verkoopt zijn Poolse dochter Warta voor 770 miljoen euro. Koper is Talanx, de op twee na grootste verzekeraar van Duitsland. De verkoop past binnen de afslanking die KBC moet ondergaan van Europa.

Jan Vanhevel, gedelegeerd bestuurder van KBC, noemt de verkoop een moeilijke beslissing gezien de winstgevende groei van de laatste jaren. "We geloven rotsvast in het potentieel van Warta, maar soms moet je moeilijke beslissingen nemen." Hij heeft het ook over "een aantrekkelijke prijs" gezien het "uiterst uitdagende macro-economische klimaat en de erg volatiele marktomstandigheden".

Dat Talanx Warta binnenhaalt, is een kleine verrassing. De voorbije weken circuleerden vooral de namen van Vienna Insurance Group en Zurich Financial Services. Talanx kwam wel in de beginfase van het verkoopproces in beeld, maar werd daarna nog maar amper genoemd als kanshebber.

Talanx is gevestigd in Hannover en actief in 150 landen. In België is dat met verzekeraar HDI-Gerling. In Polen was Talanx, dat ook bekend is van herverzekeraar Hannover Re, eveneens al aanwezig. Met Warta wordt Talanx de op een na grootste verzekeraar in het land. De Duitsers beheren wereldwijd een premie-inkomen van 23 miljard euro (2010).

Warta ontving in de eerste drie kwartalen van 2011 voor zowat 800 miljoen euro aan premies. In dezelfde periode boekte de verzekeraar met 1,5 miljoen klanten omgerekend 37,9 miljoen euro winst. Het bedrijf telt 2.765 werknemers.

De verkoop aan Talanx doet niets af van de samenwerking tussen Warta en Kredyt Bank, de Poolse bankdochter van KBC. Ook dat filiaal heeft de Bel-20'er in de etalage gezet. Kredyt Bank verkoopt in zijn kantoren de schade- en levensverzekeringsproducten van Warta.

Op vraag van Europa slankt KBC af om de komende jaren de rest van de staatssteun terug te betalen en om te voldoen aan de opgelegde kapitaalregels. Vorig jaar besliste KBC dat Warta en Kredyt Bank de deur uit moesten in een aanpassing van het eind 2009 met de EU afgesproken afslankingsplan voor de groep. Ze kwamen in de plaats van CSOB en K&H, andere Oost-Europese bankdochters die KBC deels naar de beurs wou brengen. Nu er een deal is voor Warta, is Kredyt Bank het laatste grote desinvesteringsdossier van KBC, dat eerder onder meer al Centea, Fidea en KBL verkocht. Er zijn ook nog enkele kleinere entiteiten waarvoor een overnemer wordt gezocht, zoals Antwerpse Diamantbank en KBC Bank Deutschland.