Direct naar artikelinhoud

Turken zoeken heil aan Vlaamse uniefs

Turkse academici vragen hulp aan de verschillende Vlaamse universiteiten. Ze informeren of ze een (tijdelijke) job kunnen krijgen en hopen zo hun land te ontvluchten. De Vrije Universiteit Brussel wil graag helpen en zoekt steun bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Meer en meer Turkse studenten en academici proberen sinds de couppoging van 15 juli en de daaropvolgende zuivering hun land te verlaten. Ze hopen nu kans te maken op een studieverblijf of een (tijdelijke) job in Vlaanderen en schrijven de verschillende universiteiten aan. Soms door te informeren bij de internationale diensten, vaak door rechtstreeks te mailen naar professoren of een rector. Dat blijkt uit een rondvraag van deze krant bij verschillende universiteitsbestuurders.

"Ik krijg mails van Turkse academici die hier werk zoeken", zegt Rik Torfs, rector van de KU Leuven. "Het aantal vragen is groot, niet alleen van Gülen-sympathisanten, maar ook van seculiere Turken. Feit blijft dat wij docenten niet zomaar kunnen benoemen, we zijn gebonden aan de geldende procedures. Wel wijzen we hen erop dat ze bijvoorbeeld op uitnodiging kunnen overkomen als gastprofessor."

De Vrije Universiteit Brussel geeft mee dat Turkse studenten die voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden zich hier natuurlijk kunnen inschrijven. Voor de onderzoekers en docenten wil rector Paul De Knop op zoek gaan naar een oplossing. "Er komen nu al vragen binnen en we verwachten dat er veel meer zullen komen, zeker als wij voor hen faciliteiten voorzien. We kunnen niet afzijdig blijven en gaan beleid ontwikkelen. Zo is er al een specifieke werkgroep opgericht, die woensdag voor het eerst samenkomt. Ook zal ik minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) volgende week vragen wat de positie van de Vlaamse regering is."

Op vraag van De Morgen beklemtoont het kabinet van minister Crevits dat universiteiten vrij zijn in hun personeelsbeleid en Turkse academici kunnen aanwerven.

► 4