Direct naar artikelinhoud

CD&V: 'Orban blijft wel familie'

De Europarlementsleden voor CD&V zijn voorlopig niet van plan om de Hongaarse premier Viktor Orban, met wie ze samen in de EVP-fractie van het Europees Parlement zitten, publiekelijk tot de orde te roepen. CD&V stopt Orban (Fidesz) en N-VA-voorzitter Bart De Wever ook in dezelfde zak. 'Zij doen net hetzelfde.'

CD&V maakt de vreemde vergelijking tussen de Hongaarse premier en de Antwerpse burgemeester om het eigen gedrag wat te vergoelijken. In het Europees Parlement zit CD&V in dezelfde fractie met de twaalf leden van Fidesz, de partij van Orban, en daar zit de partij flink verveeld mee.

"Ik zie weinig verschil tussen de tactiek van Orban en die van De Wever", zegt Europarlementslid Ivo Belet. "Ze proberen allebei hard hun extreemrechtse kiezers te vriend te houden." De Wever wil niet dat zijn kiezers (terug)vloeien naar het Vlaams Belang, redeneren de CD&V'ers. Orban voelt de hete adem van Jobbik, de fascistische Hongaarse partij. "Mochten ze van echt leiderschap getuigen", merkt Belet nog op, "dan zouden ze andere standpunten innemen."

De Hongaarse premier Viktor Orban, genoegzaam bekend als de 'Viktator', kondigde gisteren de noodtoestand af aan de grens met Servië. Het land kan er nu het leger inzetten, en pakte al een kleine tweehonderd vluchtelingen op die de grens probeerden over te steken. Alle arrestanten riskeren een gevangenisstraf tot drie jaar, wat tegen alle internationale regels indruist.

De lijn-Merkel

Eigenlijk willen de christendemocraten met hun vergelijking hun eigen houding goedpraten. CD&V benadrukt graag dat tussen de woorden en daden van De Wever en Orban een hemelsbreed verschil is, en dat de partij daar voor iets tussen zit. "Aan de woorden van De Wever zit een ranzig kantje", zegt Europarlementslid Tom Vandenkendelaere. "Maar in de regering kiest N-VA voor een zachtere aanpak." Op die manier kan CD&V zijn eigen 'goede invloed' op De Wever en Orban duidelijk maken. Op N-VA in de federale regering. Op Orban in het Europees Parlement.

"Als wij met hem spreken, kruipt Orban wel terug in zijn kot", maakt Belet zich sterk. "Wij zullen de lijn-Orban nooit verdedigen. Wij zitten volledig op de lijn van Merkel."

CD&V verwijst daarmee naar de besloten vergadering van de EVP begin juni waar Orban zelf werd opgevorderd. Hij kreeg er toen de wind van voren omdat hij in eigen land de doodstraf opnieuw wil invoeren. "Wij hebben hem toen duidelijk gemaakt dat de doodstraf een rode lijn is", zegt Belet. "Overschrijdt hij die, dan ligt hij uit de fractie. Daarna slikte hij zijn standpunt over de doodstraf meteen in."

De Wever reageert laconiek op de vermeende parallel tussen hem en de Hongaarse premier. "Ik zit niet met Orban in een fractie. Meneer Belet en meneer Vandenkendelaere wel."

Partijvoorzitter Wouter Beke wenste gisteren niet te reageren. Europees commissaris Marianne Thyssen hield zich eveneens op de vlakte. "Ik laat de daden en woorden van premier Orban voor zijn rekening."

Vandaag komt de fractie van de EVP samen over de vluchtelingencrisis. EVP-fractieleider Manfred Weber bracht vorig weekend een bezoek aan de Hongaarse hoofdstad, en zal er verslag uitbrengen van zijn gesprek met Orban. Een dezer dagen komt er ook een rapport uit van de Europese Commissie met een diepgravende evaluatie van de democratie in Hongarije.

Buitenbeentje

Voorlopig denkt de EVP er niet aan Orban publiekelijk tot de orde te roepen. "Hoewel Orban een buitenbeentje is in onze fractie, blijft hij wel familie", zegt Vandenkendelaere. "Wij blijven in dialoog met hem gaan."

De CD&V'ers halen nog andere argumenten aan die enig begrip moeten oproepen voor Orban. Zo krijgt Frontex, dat de buitengrenzen van Europa moet bewaken, volgens hen niet genoeg geld waardoor Hongarije in de problemen komt. "Orban is ook niet de enige Centraal-Europese leider die zich hard opstelt", zegt Belet nog. "De Slowaakse premier Robert Fico, een socialist, heeft ook al ongeoorloofde taal gesproken. Wat vinden de Vlaamse socialisten daarvan? Die zitten toch ook samen in één groep in het Europees Parlement?"

►2-6