Direct naar artikelinhoud

Europa tegen brugpensioen

De Europese Commissie kant zich tegen een brugpensioenregeling voor de ontslagen werknemers van Ford Genk en zijn toeleveranciers. Hoe meer werknemers met brugpensioen gaan, hoe minder Europese subsidies er komen.

De Europese Commissie komt alleen met financiële steun voor de getroffen werknemers bij Ford Genk en zijn toeleveranciers over de brug als het duidelijk gaat om hertewerkstellingsprojecten. "We zullen alleen betalen om mensen aan een baan te helpen", zegt Jonathan Todd, commissiewoordvoerder voor Werk en Sociale Zaken.

De toekenning van een brugpensioen, een werkloosheidsuitkering plus een premie van het bedrijf, ziet de Europese Commissie niet zitten. De hele discussie over massaal brugpensioen bij Ford wordt bij de Commissie dan ook op wenkbrauwgefrons onthaald. "Laat me duidelijk zijn: dit is níét in overeenstemming met de Europese aanbevelingen", zegt Todd. "België werd in juli expliciet gevraagd om de vervroegde exit uit zijn arbeidsmarkt stop te zetten."

De aanbevelingen van de Europese Raad van 10 juli 2012 laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Om de openbare financiën gezond te houden moet ons land in 2012-13 "de hervorming van het prepensioen en pensioenschema's uitvoeren en verdere stappen nemen om de effectieve pensioenleeftijd te verhogen".

Massaal brugpensioen bij Ford zal negatieve invloed hebben op verhoopte Europese subsidies voor ontslagen werknemers. "Hoe meer arbeiders op brugpensioen gaan, hoe lager onze subsidies - want die dienen duidelijk voor ontslagen werknemers die trainen voor en zoeken naar een nieuwe baan", zegt Todd. "In elk geval mogen deze subsidies niet gebruikt worden voor een brugpensioenregeling."

Het gaat om subsidies uit het European Globalisation Fund, een fonds met een jaarlijkse pot van 500 miljoen euro waarmee werknemers geholpen worden die hun baan verliezen door een mondiale schok. De Belgische overheden legden volgens Todd al contact met de Commissie om een beroep te kunnen doen op dat fonds.

Als België zijn pensioenbeleid op termijn niet structureel aanpast, riskeert de Belgische staat zelfs een boete. Todd benadrukt de noodzaak om te komen tot een Europees pensioenbeleid waarbij iederéén langer gaat werken, desnoods met flexibeler werkuren. "Overal verhoogt de levensverwachting en daalt het geboortecijfer. Tegen 2060 is er volgens de huidige voorspellingen voor elke twee werkenden één gepensioneerde. Onze huidige pensioensystemen zijn onhoudbaar."

Het Europese standpunt zet de oplaaiende binnenlandse discussie over de betaalbaarheid van brugpensioen op scherp.