Direct naar artikelinhoud

Regering schat inkomsten 2,4 miljard te hoog in

De regering-Di Rupo staat weer voor een grote budgettaire uitdaging. Grootste boosdoener is dit keer de slechte inschatting van de fiscale inkomsten. Die bedragen geen 104,3 miljard euro, zoals in november nog geraamd, maar slechts 101,9 miljard euro.

Het monitoringscomité, het controleorgaan dat de begroting in de gaten houdt, bezorgt vandaag zijn rapport aan de regering. Het definitieve startschot voor de ploeg van premier Elio Di Rupo (PS) om morgen haar conclaaf over de controle van de begroting van 2013 te starten.

Kersvers minister van Financiën Koen Geens (CD&V) krijgt al onmiddellijk slecht nieuws op zijn bord. In het rapport staan immers enkele opvallende cijfers. Zeker het cijfer van de fiscale inkomsten springt in het oog. Het departement Financiën had bij de opmaak van de begroting in november2012 nog gesteld dat die fiscale inkomsten in 2013 104,3 miljard euro zouden bedragen, maar daar blijkt een behoorlijke inschattingsfout gebeurd te zijn. De fiscale inkomsten zullen namelijk slechts 101,9 miljard euro in het laatje brengen, stelt Financiën nu.

De tegenvallende fiscale inkomsten slaan dus al meteen een gat van 2,4 miljard euro. Het 'goede' nieuws: niet het hele bedrag valt ten laste van de federale begroting. Sowieso moest de federale overheid 500 miljoen daarvan doorstorten aan de gewesten. Het effectieve tekort voor de begroting van 2013 bedraagt daarmee dus 1,9 miljard euro. En dat is enkel wat de fiscale inkomsten betreft. Het totale tekort wordt tussen 2,4 en 2,8 miljard euro geschat, toch wanneer de regering van plan is om haar engagement aan Europa na te komen en het begrotingstekort terug te dringen tot 2,15 procent van het bbp.

Tegenvallende groei

Hoofdreden voor de mindere fiscale inkomsten is de tegenvallende economische groei, waarmee Financiën volgens de cijfers te weinig rekening gehouden heeft. Bij de opmaak van de begroting enkele maanden geleden ging de regering immers nog uit van een economische groei van 0,7 procent in 2013. Ondertussen werden die verwachtingen al bijgesteld naar slechts 0,2 procent.

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) weigerde commentaar te geven op de slechte inschatting van de fiscale inkomsten. "We wachten op het volledige rapport van het monitoringscomité", klonk het. Om negen uur komt het kernkabinet bij elkaar.

De komende dagen zal de vraag beantwoord moeten worden hoe het nieuwe begrotingsgat dichtgereden zal worden. Dat er nieuwe fiscale inkomsten nodig zijn, staat buiten kijf. Het staat eveneens vast dat de Franstalige socialisten pistes zoals die van de vermogensbelasting opnieuw op tafel zullen leggen.

Daarnaast zal de begrotingscontrole ook het debat over de versoepeling van het budgettaire traject weer aanwakkeren. De PS is daarvan zoals bekend een groot voorstander. Maar de Franstalige socialisten staan daarmee niet alleen. Ze krijgen bijval uit eerder onverwachte hoek: economen van beurshuis Petercam stellen dat de Europese begrotingsnormen "economische onzin" zijn en vinden dat Di Rupo de begrotingsdiscipline moet loslaten.

>>3