Direct naar artikelinhoud

Facebook met klein hartje naar beurs

Facebook gaat naar de beurs, daarmee komt een einde aan jaren van speculatie. En met de aanvraag voor de beursgang, werd ook meer bekend over de prestaties van Facebook. Het bedrijf is naar schatting 75 tot 100 miljard dollar waard, maar gaat de beurs op met 5 procent van de aandelen, waarmee het 5 miljard dollar (3,8 miljard euro) verwacht op te halen.

Waarom zo (relatief) weinig? Het antwoord op die vraag is vooralsnog het onderwerp van speculatie. De brief die Facebook-oprichter Mark Zuckerberg bij de beursaanvraag schreef, is van een 'ondraaglijke vaagheid', schrijft John Gapper in de Financial Times.

Hoofdaandeelhouder Zuckerberg stelt in een brief aan de potentiële aandeelhouders dat hij zal blijven focussen op het ontwikkelen van producten, eerder dan de omzetgroei te optimaliseren. "We ontwikkelen geen diensten om geld te verdienen, we genereren centen om betere diensten te ontwikkelen. Ik geloof dat almaar meer mensen diensten willen gebruiken van bedrijven die in iets geloven dat verder gaat dan winstmaximalisatie."

De 27-jarige CEO heeft de boot van de beursgang, IPO in het jargon, lang afgehouden. Volgens kennissen uit schrik voor de impact op de bedrijfscultuur. Zuckerberg wil dat zijn werknemers zich blijven focussen op de producten, en niet op de koers van het aandeel.

IJzeren greep

De topman heeft 28,4 procent van het bedrijf in handen, goed voor een astronomisch kapitaal van 21 à 28 miljard dollar. Daarmee houdt 'Zuck' een ijzeren greep op het bedrijf. Hij verdiende vorig jaar 1,5 miljoen dollar, waarvan 500.000 dollar basisloon. Dat laatste deel wordt in 2013 herleid tot 1 dollar, blijkt uit het prospectus.

Facebook is mogelijk zo voorzichtig omdat het bang is dat het overgewaardeerd wordt. Geef je 5 procent van de aandelen uit, dan kan de stap naar 10 procent altijd nog gemaakt worden. Met een bedrijf dat zoveel potentieel voor adverteerders bezit, ligt gekte op de loer, en dus instorting van de koers - zie de les van de vorige internetbubbel op de beurs. Met 5 procent verlies je uiteraard minder dan met tien. De beursgangen van Groupon en LinkedIn lieten, met de snelle stijging van de aandeelwaarde, zien dat er enorme vraag is naar vergelijkbare bedrijven, niemand weet hoe lang dat zo zal blijven.

Voordeel van laag inzetten is dat je op die manier een teen in het water kunt steken om te zien wat het enthousiasme op de beurs is. Ook daar geldt: bij veel vraag kun je altijd nog beslissen er nog eens 5 procent aan toe te voegen. Kortom: die 5 procent is om de torenhoge verwachtingen een beetje te temperen en de gekte te voorkomen, zo lijkt het.

De daadwerkelijke omzet van Facebook over 2011 viel overigens niet iedereen mee. Het bedrijf boekte een omzet van 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro), waar analisten een omzet van 5 miljard dollar verwachtten. Nu is dat een tegenvaller tussen aanhalingstekens: Facebook boekte een winst van 1 miljard dollar (760 miljoen euro), een winst van 65 procent ten opzichte van 2010. Het is niet zo dat Facebook het geld hard nodig heeft.

Maar, schrijft technologiemagazine Wired, Facebook moet het voor een groot deel hebben van Zygna, een bedrijf dat spellen aanbiedt voor Facebook. Zowel in omzet als in de extra pagina's op Facebook waar advertenties verkocht kunnen worden, is de sociaalnetwerksite afhankelijk van de spellenfabrikant.

Met zijn IPO overtreft Facebook die van rivaal Google in 2004. Dat haalde toen 1,9 miljard dollar op en werd gewaardeerd op 23 miljard dollar. Facebook tekent voor de grootste beursintroductie van een internetbedrijf ooit.

Facebook heeft Morgan Stanley in de arm genomen om de operatie te begeleiden. Die zakenbank haalde het van concurrent Goldman Sachs, die eerdere kapitaaloperaties van Facebook mocht begeleiden.

Wanneer Facebook precies naar de beurs gaat, is overigens nog niet bekend. Waarschijnlijk gebeurt dat in mei. Ook op welke beurs de aandelen worden verhandeld, is nog onbekend. Volgens ingewijden woedt achter de schermen een hevige strijd tussen Nasdaq en NYSE Euronext, omdat een notering van Facebook een enorme aanzuigende werking zou hebben.

Honderden Facebookmedewerkers met aandelen worden multimiljonair nu het sociale netwerk naar de beurs gaat. Ook de beleggers van het eerste uur, zoals U2's voorman Bono, passeren langs de kassa. Bono's beleggingsvehikel Elevation Partners heeft een belang van 1,5 procent in Facebook, dus goed voor naar schatting 1,5 miljard dollar.