Direct naar artikelinhoud

Melanomen aangetroffen op hersenen Jimmy Carter

De vroegere Amerikaanse president Jimmmy Carter (90) had op 12 augustus meegedeeld dat hij leverkanker had. Tijdens een persconferentie in Atlanta zei Carter dat op zijn hersenen vier kleine vlekken zijn ontdekt, meer bepaald melanomen.

Bij de heelkundige ingreep aan zijn lever is met succes een tumor van 2,5 centimeter verwijderd. "Ik zal deze namiddag mijn eerste bestraling krijgen", zei Carter. De gewezen president was erg gevat, bijna vrolijk.

Carter zei dat melanomen op slechts 2 procent in het lichaam voorkomen, de overige 98 procent bevinden zich normaal gezien op de huid. Hij zal nu het doktersadvies volgen. "Ik ben op alles voorbereid", zei Carter, die diepgelovig is. "Ik bevind mij in de handen van God."

Carter was van 1977 tot 1981 president. Na zijn nederlaag tegen de Republikein Ronald Reagan in november 1980 engageerde hij zich als internationale vredestichter en ontwikkelingshelper. Daarvoor ontving de Democraat in 2002 de Nobelprijs voor de Vrede.

Zijn ambtsperiode begon hoopvol. In 1978 ondertekenden Egypte en Israël twee vredesakkoorden. Carter had de coup in taaie geheime onderhandelingen in Camp David behendig opgezet. Een ander succes was het verdrag over de beperking van strategische wapens SALT II. Zijn ambtstermijn werd echter sterk overschaduwd door het gijzelingsdrama van Teheran en de interventie van de Sovjet-Unie in Afghanistan.