© Tony Van Galen

New York Times steekt loftrompet af over Koen Vanmechelen

De Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen opende zijn exhibitie in Detroit al eind september, maar nu pas heeft de New York Times de tentoonstelling van Vanmechelen ontdekt. “Je zal nooit nog op dezelfde manier naar kunst kijken”, klinkt het in de krant.

neac

First lady Michelle Obama was in de wolken over zijn werk. Zij heeft zelfs een brief gestuurd naar alle Amerikaanse ambassadeurs wereldwijd, om zijn werk aan te bevelen.

Al twintig jaar lang kruist Vanmechelen, die afkomstig is van Sint-Truiden maar tegenwoordig in Meeuwen-Gruitrode woont, verschillende kippenrassen. Op die manier wil hij een hybride of kosmopolitische kip creëren. Zijn project heeft hem in het verleden al naar Londen, Havana, Sjanghai en de Biënnale van Venetië gebracht. Nu mag hij nog tot 17 december tentoonstellen in Detroit.

De New York Times is alvast enthousiast. “Als je de exhibitie van Vanmechelen bezoekt, zal je nooit nog op dezelfde manier over kippen denken, als je al veel aan hen denkt. Je zal ook nooit nog hetzelfde denken over kunst”, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verderop wordt ook nog een professor van de Universiteit van Nottingham aan het woord gelaten. “Koen heeft bereikt wat de wetenschap nog niet heeft kunnen bereiken, namelijk het kruisen van kippenrassen op lange termijn”, aldus Olivier Hanotte. Ook Jill Silverman van Coenegrachts, een onafhankelijke curator, is vol lof voor Vanmechelen. “Zijn werk creëert een grote verandering in je hoofd, in hoe we onszelf positioneren ten opzichte van de dingen rondom ons.”

Voor het eerst in zijn carrière zal Vanmechelen in Detroit ook een stadsproject met zijn kippen starten. Enkele kippen zullen worden overgebracht naar een boerderij, waar ze eieren zullen leggen die gekocht kunnen worden door de buurtbewoners. “Het is kunst, landbouw, wetenschap, sociale wetenschap en economie, allemaal tegelijk”, zo klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer