Direct naar artikelinhoud

Zuhal Demir verbolgen om uitblijven reactie tegen kindhuwelijk

N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir trekt aan de alarmbel omdat een leerkracht niet reageerde toen een 14-jarig meisje haar vertelde dat ze uitgehuwelijkt zou worden. De samenleving is blind voor zulke zaken, zegt Demir.

"Vergeet de hoofddoek even. Kunnen we het eens hebben over de blinddoek?" Onder deze titel reageerde Zuhal Demir (N-VA), staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, op Facebook op een artikel dat ze in De Standaard las. Daarin vertelt een leerkracht hoe een meisje van 14 tijdens een zomerklas van Teach For Belgium (dat jongeren met een leerachterstand begeleidt) haar raad kwam vragen. "Ze werd uitgehuwelijkt en had nog geen seksuele voorlichting gehad. Ik moest het haar uitleggen. Ik had gelukkig didactisch materiaal voorhanden."

Demir was 'geschokt en diep verontwaardigd' toen ze het las. Als dit met een 14-jarige Ann-Sofie Peeters zou zijn, zou dit nooit gebeuren, schrijft ze. "De juf zou er jeugdbescherming, politie en vertrouwenscentrum bijhalen. Alles om het kind te beschermen."

Dat dit wel passeert, heeft volgens de politica alles te maken met "een mentaliteit die in onze samenleving is gegroeid. De blinddoek van een hele maatschappij, de politiek en de pers." Mensen met een andere etnische of religieuze afkomst worden volgens Demir "vooral gespaard van kritiek om toch maar niet 'discriminerend' of 'racistisch' over te komen".

Zijn we als maatschappij dan blind? Nee, reageert Johan Leman, de voorzitter van het Regionaal Integratiecentrum Foyer in Sint-Jans-Molenbeek. "In de Foyer hebben we elk jaar zulke gevallen. En die worden telkens opgelost. Zuhal Demir, die nog voorzitter is geweest van het Agentschap Inburgering en Integratie, moet ook weten dat dat gebeurt en dat daar normaal wel op gereageerd wordt."

Wat niet wegneemt dat de leerkracht in kwestie anders had moeten reageren, zegt Leman. "Je moet prompt reageren en direct met de ouders gaan praten. Dat is het belangrijkste. Met zo'n gesprek kun je het vaak al oplossen. En als dat niet lukt, heb je steeds een stok achter de deur: het gaat tegen de wet in. Dan kun je naar de politie stappen."