Direct naar artikelinhoud

Alonso rijdt Indy 500 (en niet F1-race in Monaco)

McLaren gooit een kleine bom in de paddock. Fernando Alonso komt dit seizoen niet aan de start in Monaco. Hij rijdt duizenden kilometers verderop een andere legendarische race: de 500 Mijl van Indianapolis.

De beslissing is verrassend maar verklaarbaar. McLaren en Honda hebben dringend nood aan eens wat goed nieuws in plaats van al die oorvijgen. De aandacht verleggen, heet dat.

Het lukt voor geen meter bij McLaren, dit seizoen. Het abces zit in het achtereind en het is heel moeilijk te helen: die futloze motor van Honda. Meer was niet nodig om de Japanse constructeur in de internationale pers te degraderen tot de risee van de formule 1. En negatieve berichtgeving, dat kunnen grote tenten in de autowereld missen als de pest.

Vandaar, hoed af voor de marketingjongens die dit bedachten: Fernando Alonso rijdt in het laatste weekend van mei de 500 Mijl van Indianapolis met een McLaren-Honda, ingezet door het ervaren team van Michael Andretti. En past voor de grand prix van Monaco, gepland in hetzelfde weekend.

Het is meer dan een stunt. Voor Honda en McLaren is het een kans om te scoren. In tegenstelling tot de V6 die Honda in de formule 1 gebruikt, is de Indy-motor wél een puik mechaniekje. De kans is groot dat Alonso meedoet voor de overwinning. En daar gaat de Spanjaard in ieder geval voor.

Alonso: "Er is nog maar één coureur in de geschiedenis die erin geslaagd is de 'grote drie' te winnen: Monaco in F1, de 24 uur van Le Mans en de 500 Mijl: Graham Hill. Het is mijn ambitie om hem als eerste te evenaren."

Dat McLaren zijn topcoureur toelaat om de grand prix van Monaco over te slaan, zegt helaas ook veel over de kansen die het team zich toemeet om er dit seizoen nog iets van te maken in formule 1. Temeer omdat Monaco het circuit is waar de motor het minst belangrijk is, en McLaren dus de grootste kans maakt om een punt te pakken. Dat wordt dan de verantwoordelijkheid van Stoffel Vandoorne.

Wie dan met de auto van Alonso rijdt wil McLaren nog niet zeggen. "Dat is voor later." Slim gezien - bis - van de marketingboys, want mediastunt in twee tijden. Anderzijds, veel keuze is er niet. Neem maar van ons aan dat het Jenson Button wordt.