Direct naar artikelinhoud

Alarminstallaties straks fiscaal aftrekbaar

Brussel

Eigen berichtgeving

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) is van plan om investeringen in veiligheid fiscaal aftrekbaar te maken. Zo zouden burgers die een alarminstallatie plaatsen, op een gedeeltelijke terugbetaling van de kosten kunnen rekenen. Op die manier wil Reynders zijn bijdrage leveren tot de strijd tegen de onveiligheid, een van de belangrijkste thema's in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Tegen oktober wil Reynders een aantal fiscale maatregelen uitgewerkt hebben die betrekking hebben op veiligheidsinvesteringen. Voor burgers die thuis een alarm laten installeren, wil Reynders 40 procent van de kosten terugbetalen, met een plafond van 500 euro per jaar. De kosten om het systeem met een telefooncentrale te laten verbinden, zullen voor 15 procent aftrekbaar zijn. De aftrekbaarheid kan over verschillende jaren gespreid worden, wat betekent dat Reynders ook beveiligingsinstallaties van grote eigendommen in zijn plan wil betrekken.

Voorwaarde is wel dat het om een alarminstallatie gaat die aan de normen van de politiediensten beantwoordt. Reynders wil zo de wildgroei van slechte alarmapparatuur beperken. Slechte toestellen zorgen immers voor te veel valse alarmen.

Kmo's en zelfstandigen kunnen de kosten van een alarminstallatie voor professioneel gebruik nu al gedeeltelijk aftrekken. Reynders is van plan om risicovolle beroepen fiscaal nog meer te gaan bevoordelen. Hij denkt daarbij aan bepaalde winkeliers (juweliers) en medische beroepen (dokters en verplegers).

Ook voor steden en gemeenten plant Reynders maatregelen. Politiepatrouilles die 's nachts straten en huizen moeten bewaken, kosten immers veel geld. Door een deel van het loon fiscaal vrij te stellen, kunnen volgens Reynders de loonlasten worden verlaagd. Dat is niet alleen gunstig voor de gemeenten, maar ook voor de agenten, die hun nettoloon zullen zien stijgen.

(SS)

Terugbetaling investeringen in veiligheid voor burgers en bedrijven