Direct naar artikelinhoud

Umicore heeft oogje op Picogiga

Ruimtevaart

Voor beurs meldde non-ferrogroep Umicore dat ze belangstelling heeft voor het Franse Picogiga. De belangstelling zou zich financieel uiten in een kapitaalverhoging van 5,5 miljoen euro, die Umicore 42 tot 47 procent van het kapitaal zou geven.

Tegelijkertijd deelde Umicore mee dat het een contract getekend heeft om nieuwe materialen te ontwikkelen voor het Europese Ruimtevaartagentschap Esa. "Beide berichten hebben met elkaar te maken", zei woordvoerster Monique Delvou. In zijn afdeling nieuwe materialen hecht Umicore veel belang aan het ontwikkelen van substraten. Dat zijn onderlagen waarop andere materialen gehecht kunnen worden. Germaniumsubstraten zijn al een grote specialiteit van Umicore. Umicore levert nu ook kleine plakjes germanium aan het Ruimtevaartagentschap. Daarop worden fotocellen gehecht voor satellieten. Nu heeft Umicore een akkoord gesloten met Estec, het technologiecentrum van het Esa om substraten van silicium en koolstof te ontwikkelen. Die zullen, voorzien van een bovenlaag, in elektronische apparatuur gebruikt worden.

Technologie

Nu is Picogiga in Frankrijk een specialist in allerlei geleidende substraten, net wat Umicore voor het Esa moet ontwikkelen. Umicore wil een participatie nemen om toegang te krijgen tot de technologie. Picogiga zou een ideale partner zijn om siliciumcarbidesubstraten te ontwikkelen. Picogiga kan het verse geld wel gebruiken. De vraag is in zijn sector fel afgenomen. De omzet bedroeg in 2000 nog 20 miljoen euro, vorig jaar 11,5 miljoen euro. 0p de Euronext in Parijs is de beurswaarde van Picogiga verschrompeld tot 3,5 miljoen euro. Umicore wil best in het kapitaal stappen maar verbindt twee voorwaarden aan zijn plan. De eerste is dat de Franse overheid akkoord gaat. Daarom zou een meerderheidsparticipatie nogal moeilijk gelegen hebben.

De bijkomende voorwaarde is dat de schuld gesaneerd wordt. Van een totale financiële schuld van 46,9 miljoen zit 38 miljoen in een convertibele lening, die in 2001 uitgegeven werd. Minstens 80 procent van die 38 miljoen zou in aandelen moeten worden geconverteerd, anders doet Umicore niet mee. Picogiga heeft het water wel tot de lippen staan. Analist Marc Leemans van KBC Securities wijst erop dat Picogiga een negatief eigen vermogen van 10,8 miljoen euro heeft. Hij vindt dat Umicore in haar voorstel het risico goed beperkt heeft.

(RoM)