Direct naar artikelinhoud

Duitse straatracers tot levenslang veroordeeld voor moord

Twee mannen die vorig jaar bij een illegale straatrace door Berlijn een andere automobilist doodreden, zijn veroordeeld tot levenslang voor moord. Het is voor het eerst dat de Duitse rechter zo'n zware straf oplegt.

Het is maandagavond 1 februari 2016, kort na middernacht. Hamdi H. (28) en Marvin N. (26) jakkeren met gierende banden over de lange asfaltwegen in het centrum van het oude West-Berlijn. Ze rijden minstens 130, negeren elf rode stoplichten, rammen her en der wat straatmeubilair. Toch dachten de mannen dat ze alles onder controle hadden, zouden ze later tegen de rechter verklaren. Hamdi H. zei dat hij ervan uitging dat ze vanwege het late uur op de kruispunten geen last zouden hebben van andere automobilisten.

Die uitspraak gaf voor de rechter de doorslag voor het vonnis: moord, met de auto's als moordwapen. De argumentatie van de rechter is als volgt: de jonge mannen waren er weliswaar niet op uit om andere verkeersdeelnemers te vermoorden, maar ze namen het risico bewust op de koop toe.

70 meter door de lucht

De race ging over het brede asfalt van de Kurfürstendamm, ook 's avonds en 's nachts een drukke weg. Daar knalde de auto van Hamdi H. op een jeep die bij groen licht wilde oversteken. De jeep vloog 70 meter door de lucht voordat hij op zijn kop landde. De bestuurder, een 69-jarige man, was op slag dood.

Is dat moord? Het Berlijnse openbaar ministerie vindt van wel, en de rechter ging daarin mee, maar moest creatief zijn om aan de voorwaarden voor het vonnis te kunnen voldoen. Volgens de Duitse wet moeten voor het vonnis moord 'laaghartige motieven' worden aangetoond.

Een autorace willen winnen ten koste van eventuele slachtoffers, valt binnen die categorie, redeneert de rechter. Maar in de Duitse media twijfelen juridische experts of die argumentatie ook in het hoger beroep voldoende zal zijn. Levenslang betekent in Duitsland minimaal 15 jaar.

De advocaat van Hamdi H. is van mening dat zijn cliënt door de rechter misbruikt wordt om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen voor andere straatracers.

De straffen voor illegaal racen zijn in Duitsland laag, vooral omdat op snelwegen geen snelheidslimiet geldt. Meestal komen illegale racers er dus met 400 euro boete vanaf.