Direct naar artikelinhoud

Miljoenen renderen nog niet

Met ambitie is niets mis. Op voorwaarde dat je de zelf gecreëerde verwachtingen waarmaakt. AA Gent krabbelt dus maar beter snel recht, of het hoongelach zal niet lang op zich laten wachten.

Gent-voorzitter Ivan De Witte voor het seizoen: "De ambitie is om kampioen te spelen. De impact van de transfers die we gaan doen, moet in die lijn liggen." Gedaan met verstoppertje spelen. AA Gent durft sinds enkele maanden eindelijk zijn nek uit te steken. Vandaar dus ook dat coach Hein Vanhaezebrouck twee weken terug op het Sint-Baafsplein in Gent toeterde: "De bedoeling is om dit jaar opnieuw iets uitzonderlijks te realiseren. Wat het precies zal zijn, weet ik nog niet. Hoe dan ook staat hier een groep die ongelooflijk ambitieus is en heel goed gewapend is om dit seizoen de strijd aan te gaan met om het even wie."

Alleen blijken het vooralsnog loze woorden. AA Gent miste in Sint-Truiden zijn competitiedebuut en het flirt tegelijk met een beschamende uitschakeling in Europa. Donderdag tegen het Oostenrijkse Altach, in de derde voorronde van de Europa League, is het al D-day. Vanhaezebrouck beseft de ernst van de toestand. De reputatie en de geloofwaardigheid van de ambitieuze Buffalo's staat de komende week op het spel. "We staan met onze rug tegen de muur."

Miljoenen werden gespendeerd. Ruim twintig, de voorbije zes maanden. Wel, dan verwacht je meer van dit AA Gent. Op zijn minst een thuiszege tegen Altach, maar ook een degelijk resultaat op Stayen. De realiteit oogt evenwel een stuk minder fraai. Voetballend ondermaats, te weinig afgedwongen kansen, een gebrek aan overgave en achterin is het al helemaal om te huilen. "Als je weet dat we tot dusver twaalf wedstrijden hebben gespeeld, waaronder tegen eerste- en tweedeprovincialers, en we maar twee keer de nul konden houden, dat zegt genoeg, hé."

Punten worden vakkundig weggegooid, desnoods zelfs in de slotminuten. "Anderlecht had het ook moeilijk op Antwerp, maar het gaf niets weg. Wij daarentegen moeten vier keer scoren om te kunnen winnen. Zorgwekkend is het."

Vanhaezebrouck zuchtte eens diep. In zijn speurtocht naar defensieve stabiliteit had hij zowaar Siebe Horemans uit de vergeetput gevist. "Met vier in plaats van drie verdedigers opteerde ik voor iets meer realisme." Het mocht niet zijn.

Blamage in Oostenrijk dreigt

Igor Vetokele, een spits van 1,73 meter, knikte volledig vrijstaand de 2-1 binnen. Significant voor de malaise achterin. Net als de 3-2 . Vanhaezebrouck weet ook dat STVV geen ontzagwekkende ploeg bij elkaar heeft geraapt, het was op wilskracht. "Maar je kunt niet zeggen dat het onverdiend was."

Dit AA Gent moet nog flink wat stappen zetten, zowel defensief als offensief. Dringend, want zo niet dreigt donderdag een blamage. "We vertrekken niet met het beste gevoel naar daar", jammerde Vanhaezebrouck. "Het is gemakkelijk om achteraf te zeggen dat je beter bent dan Altach. Maar als je beter bent, moet je ook winnen. Geen woorden, maar daden. (flauw lachje) Maar die leuze is niet van AA Gent, zeker?"