Direct naar artikelinhoud

'Hoogste tijd voor sereen debat over euthanasie'

Een man die zijn dementerende vrouw ziet wegkwijnen en geen andere uitweg ziet dan haar dood te schieten om daarna zelf uit het leven te stappen. Na dit familiedrama is het volgens Open Vld-senator De Gucht hoog tijd voor een nieuw politiek debat over de euthanasiewet.

Robert De Clercq (74) en zijn echtgenote Nicole (75) uit Watermaal-Bosvoorde hadden nochtans de papieren ingevuld om euthanasie aan te vragen voor wanneer zij door dementie te zeer achteruit zou gaan, maar kwamen dus niet meer op tijd. Want de huidige euthanasiewet richt zich op mensen die in volle besef kiezen voor vroegtijdige levensbeëindiging - en dat gold voor de vrouw op het moment van haar aanvraag niet meer. Ook de andere optie - een wilsverklaring waarmee mensen te kennen geven dat ze tot euthanasie wensen over te gaan in een uitzichtloze medische situatie - kon niet. Die geldt alleen wanneer mensen in een onomkeerbare coma belanden en dat was hier niet het geval.

Pure waanzin dat iemand die vooraf aangeeft te willen sterven als hij er slecht aan toe is, dat toch niet mag, zei professor palliatieve geneeskunde Wim Distelmans gisteren al.

Lege doos

Gemeenschapssenator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) treedt hem daarin bij en wil de politieke discussie voor een uitbreiding van de wet nu opnieuw op gang brengen. "Het is te gek dat we hierover geen sereen debat kunnen voeren. Overal worstelen de mensen met tal van vragen. Ze denken dat ze met een wilsverklaring beschermd zijn wanneer ze dement worden of een herseninfarct oplopen. Dat is dus niet het geval, hé."

Vooral door die comateuze toestand waarin een betrokkene zich voor een wilsverklaring moet bevinden, is dat luik van de euthanasiewet voor een groot deel een lege doos, volgens De Gucht. "Veel mensen die een wilsverklaring hebben opgesteld, kunnen er toch geen gebruik van maken omdat ze zich niet in een onomkeerbare coma bevinden. Dat leidt tot onmenselijke situaties. Niet alleen bij de dementerenden, maar ook bij slachtoffers van een hersenbloeding of mensen die door een ongeluk of ziekte in een vegetatieve of medisch uitzichtloze toestand belanden. Ook dat zo'n wilsverklaring slechts vijf jaar geldig blijft, is niet te begrijpen."

Artsen vragen zich dan weer af of ze bij een uitbreiding van de wet in specifieke gevallen niet in gewetensnood komen wanneer ze een dementerende persoon met een wilsverklaring euthanaseren. De Gucht: "Het is een moeilijke kwestie. Precies daarom moeten we dat debat voeren. Maar ik vrees ervoor: N-VA en CD&V willen er niet van weten."