Direct naar artikelinhoud

Frère acht tijd rijp voor aandelen

“Ik geloof niet in een dubbeldip. Zeker niet in de Verenigde Staten, waar de centrale bank snel reageert en, indien nodig, nieuwe monetaire stimuli zal doorvoeren.” De Belgische superbelegger Albert Frère laat zich in een interview met de Franse zakenkrant Les Echos verrassend positief uit over de toekomst van de beurzen. “De crisis die we nu al een paar jaar doormaken, is niet mondiaal. Kijk maar naar Azië.”

Frère is onder de indruk van de snelheid en grondigheid waarmee de bedrijven hebben geherstructureerd. “Ze komen robuuster uit de crisis. Daardoor ontstaat een gespleten landschap: enerzijds onzekere macro-economische vooruitzichten, anderzijds gezonde, kwieke bedrijven. Die tegenstrijdige beweging maakt het onmogelijk de beurzen te voorspellen.”

Is het überhaupt nog mogelijk als langetermijnbelegger te overleven? “Meer dan ooit!”, roept de Waalse miljardair uit. “Het is de aandeelhouder die ervoor zorgt dat de onderneming haar financiering en strategie rond krijgt. De obsessie van de markten met de korte termijn is essentieel, maar economisch gezien van de tweede orde.”

De beleggers moeten wel gewoon worden aan een grotere volatiliteit van de beurskoersen, waarschuwt Frère. “De rendementen zullen bovendien zwakker zijn dan in de jaren 80 en 90. Toen leidde de daling van de rentetarieven tot een stijging van de waarde van de beleggingen.”