Direct naar artikelinhoud

De 'fuck you' te veel van Didier B.

De dagen van Didier Bellens aan het hoofd van Belgacom lijken geteld. 'De vraag is niet zozeer of hij eruit gaat, maar of we kunnen verhinderen dat hij zijn gouden parachute opstrijkt', klinkt het in regeringskringen.

Een kort telefonisch gesprek dat naar verluidt niet als hartelijk te omschrijven viel. Op die manier liet Labille de CEO donderdagavond weten dat de telecombaas de volgende ochtend op zijn kabinet mocht komen opdraven. Een beslissing die er kwam na uitgebreid overleg met premier Elio Di Rupo.

De uitlatingen dat Di Rupo op het einde van het jaar belt om te vragen hoe het met het dividend zit, "zoals een klein kind om zijn sinterklaas komt", waren een klap in het gezicht van uitgerekend de man die tot dusver na elk zwaar incident achter Bellens bleef staan.

De Belgacom-CEO heeft sinds zijn aantreden een indrukwekkend track record van misprijzende opmerkingen voor parlementsleden en de opeenvolgende ministers van overheidsbedrijven. Op een ontmoeting met journalisten "fuck you" zeggen tegen politici is één ding. Maar een eerste minister, die in zijn state of the union nog had benadrukt dat overheidsmanagers een voorbeeldfunctie hebben, publiekelijke belachelijk maken. Dat was ook voor de Wetstraat 16 een brug te ver.

Wacht aangezegd

Nog voor Bellens vrijdag om 10 uur bij Labille arriveerde, werd hij door MR-vicepremier Didier Reynders de wacht aangezegd. De Belgacomtopman mag dan al een PS-etiket hebben, hij heeft altijd goede contacten onderhouden met de liberaal.

Reynders stelde op de RTBF- en VRT-radio onomwonden dat er een gebrek aan vertrouwen is. "En met zo'n laag niveau van vertrouwen is het onmogelijk nog verder samen te werken." Of een ontslag in de lucht hing? "Ja, als dat mogelijk is", luidde het antwoord.

Tegenover de massaal opgedaagde pers voor het kabinet-Labille toonde Bellens zich zijn eigenste zelf. Op de vraag of hij zijn excuses ging aanbieden, klonk het laconiek: "Ik kom gewoon luisteren." En nee, hij had geen fout gemaakt met zijn uitlatingen.

Belgacomvoorzitter Stefaan De Clerck, die meteen na zijn aantreden twee weken geleden pal achter zijn CEO ging staan, was eveneens bij het gesprek met Labille aanwezig. De gewezen CD&V-minister verklaarde dat "het feuilleton gedaan moest zijn". Dat had hij eerder deze week op zijn hoorzitting in het parlement ook laten verstaan. Het belette Bellens niet een dag later alweer zwaar uit de bocht te gaan.

De overheidsmanager liet gisteren verstaan dat de ontmoeting in de Ukkelse zakenclub, waar hij de omstreden uitlatingen deed, een confidentieel karakter had. Nochtans stonden op de lijst met aanwezigen ook twee journalisten. "Iets wat zijn persoonlijke medewerkster Sandrine Nelissen Grade moeilijk kan ontgaan zijn", benadrukt een Belgacomwerknemer.

Labille heeft naar eigen zeggen niet de indruk dat de CEO zelf aanstuurt op een ontslag. "Ofwel beseft hij niet welke impact zijn uitlatingen hebben omdat hij sociaal gehandicapt is. Ofwel waant hij zich onaantastbaar omdat de politiek tot dusver veel heeft geblaft, maar nooit gebeten", klinkt het op het kabinet van een Franstalige minister.

In elk geval is de man in sneltempo het imago van zijn onderneming aan het besmeuren. "Meer dan alle marketingcampagnes van Belgacoms concurrenten samengeteld." Verschillende ministers vragen zich af wanneer hij ooit aan de deur wordt gezet als zelfs dit niet tot een definitieve vertrouwensbreuk leidt.

Nochtans werden in het verleden altijd verschillende argumenten aangehaald om met hem in zee te blijven gaan. Op zes maanden voor de verkiezingen een consensus in de regering vinden over een vervanger is niet eenvoudig. Al circuleerden er gisteren enkele namen.

Vogel voor de kat

En dan is er nog het probleem van zijn opzegpremie. Of de Belgacom-CEO, die een contract heeft tot maart 2015, met zijn laatste uitschuiver gewoon aanstuurt op het incasseren van zijn gouden parachute is niet onwaarschijnlijk. Dat hij graag geld ziet is een publiek geheim. Een gewezen intimus getuigde ooit dat hij bij Bellens thuis langs liep en de man aantrof in zijn bureau, waar zijn kluis staat. "De deur van de kluis stond open en Didier was bankbiljetten aan te tellen. Toen zijn vrouw, een Française van wie hij ondertussen gescheiden is, opmerkte: "Maar Didier, je weet toch hoeveel er in zit." Antwoordde hij: "Ja, maar het doet zo'n deugd."

Bellens lijkt een vogel voor de kat te zijn. De voorbije jaren werd hij meer dan eens doodverklaard.Maar zelfs voor een overlever als hem wordt het nu wel heel moeilijk aan boord te blijven. De advocaten van de overheid zijn alvast aan het uitpluizen of ze op een of andere manier kunnen ontsnappen aan het uitbetalen van de gouden parachute.

Dat kan als Bellens een grove fout heeft gemaakt, wat Reynders alvast suggereerde. Maar zelfs als dat niet zou lukken, lijken zowat alle regeringspartijen, inclusief de PS, bereid Bellens te dumpen. "Als we moeten betalen, dan moet dat maar", klonk het.

Labille wilde na afloop geen commentaar kwijt over de inhoud van het gesprek met Bellens en De Clerck. Hij sprak wel over een aanval tegen de eerste minister en herhaalde de discussies rond Bellens "beu" te zijn. De PS-excellentie gaat nu een rapport opstellen over de feiten en dat overmaken aan zijn collega-ministers.

Premier Di Rupo kijkt naar eigen zeggen uit naar het verslag van Labille. De officiële beslissing of Bellens al dan niet moet opstappen valt donderdag.

Volgens onder meer L'Echo circuleren de namen van zijn opvolgers al. Onder anderen Dominique Leroy (verantwoordelijk voor de residentiële activiteiten van Belgacom), Bernard Delvaux (CEO van luchtvaartbedrijf Sonaca) en Grégoire Dallemagne (CEO van energieproducent EDF-Luminus) worden genoemd.