Direct naar artikelinhoud

EK én toekomst aan zijden draadje

Zijn EK is serieus in gevaar, zijn toekomst bij Manchester City ook. Vincent Kompany (30) liep in de verloren halve finale tegen Real Madrid een scheurtje in het bovenbeen op en staat minstens enkele weken aan de kant. Frankrijk halen wordt een race tegen de klok.

Uitgestrekt op de middencirkel van Bernabéu, de ene hand in de lucht, de andere in de rechterliesstreek. Die halve finale in de Champions League tegen Real Madrid, diegene waar hij zo naar had uitgekeken, eindigde na acht minuten in het gras. De pijnlijke grimas en de de bekommerde lichaamstaal vertelden alles. Vincent Kompany, het zorgenkind van de natie.

Bondscoach Marc Wilmots en zijn medische staf wachten ongeduldig op een telefoontje uit Manchester. Vijf weken en drie dagen voor de eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap, in Lyon tegen Italië, is de aanvoerder een probleemgeval.

City zoekt vervanger

Positief zijn de eerste signalen alvast niet na de blessure. In het Etihad Stadium viel, op basis van de eerste vaststellingen van dokter Max Sala, te horen dat ze rekening houden met een inactiviteit van vier tot zes weken. Hoogst onzeker dus voor de EK-start.

Verdere onderzoeken en scans moeten die diagnose vandaag bevestigen. Omdat Manchester City na de uitschakeling in Madrid pas omstreeks vijf uur landde, werden alle onderzoeken een dagje opgeschoven. Met een bang hartje wacht Kompany, die van het EK een hoofddoel heeft gemaakt, op een verdict. Reageren deed hij niet na de wedstrijd en ook op sociale media bleef hij muisstil.

Vraag is nu of Wilmots de komende weken risico's wil nemen met Kompany. De bondscoach maakt volgende week donderdag zijn eerste EK-selectie bekend. Liefst vat hij zijn voorbereiding aan met zijn definitieve selectie van 23, maar voor zijn aanvoerder is hij altijd geneigd een uitzondering te maken. Zo zei hij voor Portugal: "Hij is onze kapitein. Misschien zal ik aanvankelijk 24 spelers oproepen in plaats van 23." Garanties dat Kompany, indien hij tijdig opgelapt raakt, alle wedstrijden zal kunnen spelen, zijn er niet. Risicopatiënt.

Bij zijn club Manchester City zijn ze al over die fase heen. Daar anticiperen ze. Het alarm stond al op rood en zijn zoveelste blessure is de druppel. De sportieve leiding was sowieso al zinnens om komende zomer twee verdedigers aan te trekken, als de markt het toeliet. Sinds woensdag gaan ze vol voor Aymeric Laporte van Athletic Bilbao en John Stones van Everton.

Kompany wil zich tonen aan Guardiola

Bij City beseffen ze dat voortbouwen op de breekbare spieren van Kompany een onverantwoord risico inhoudt. Hij mag zijn fitheid nog altijd bewijzen aan de nieuwe coach Pep Guardiola, maar die wil nu al ingedekt zijn voor het moment onze landgenoot weer ergens uitgestrekt in een middencirkel ligt.

Bij een goed bod wil de club zelfs een verkoop overwegen, zo wordt gefluisterd in het Etihad Stadium. Maar welke club wil diep in de portefeuille tasten voor een verdediger met zijn blessure-cv en zijn salaris - ruim 200.000 euro per week, bonussen inbegrepen?

Bovendien is Kompany niet van plan de club en de stad waar hij zijn leven en carrière heeft uitgebouwd zomaar te verlaten. Ook voor zijn nieuwe blessure gaf hij aan zichzelf te willen bewijzen aan Guardiola. Opgeven doet Vincent Kompany niet zonder een nieuw gevecht.