Direct naar artikelinhoud

Positie De Pauw was onhoudbaar geworden

De VRT zet de samenwerking met tv-maker Bart De Pauw stop na klachten over grensoverschrijdend gedrag. Ook De Morgen kreeg een aantal getuigenissen binnen tegen de televisiemaker.

De VRT baseert zijn ontslag op een integriteitscode, die volgens de omroep duidelijk overschreden is. "De directie van de VRT heeft eerder deze week op basis van diverse getuigenissen en de aard van de aantijgingen beslist dat er onvoldoende vertrouwen is om verder samen te werken met Bart De Pauw", zegt woordvoerder Bob Vermeir. Bronnen bij de VRT bevestigen dat er twee klachten over grensoverschrijdend gedrag zijn ingediend door externe medewerkers.

De Pauw is al jaren een van de belangrijkste televisiemakers van Vlaanderen. Hij maakte onder meer Buiten de zone, Schalkse ruiters, Het geslacht De Pauw en De mol. Door de aandacht die seksueel misbruik kreeg op sociale media onder de hashtag MeToo, waren ook bij onze redactie getuigenissen van actrices over hem binnengekomen. De krant is op de hoogte gebracht van stalking via tekstberichten, die vaak een obscene inhoud hadden. Telkens gaat het om actrices aan het begin van hun carrière of jonge medewerkers van producties. Omdat het bewijs vooralsnog ontbrak, zijn we hier niet eerder mee naar buiten gekomen.

In een videoboodschap op YouTube schuift Bart De Pauw de beschuldigingen van zich af. "Het gaat om anonieme meldingen omtrent mijn gedrag of hoe ik met mijn medewerkers omga", zegt de televisiemaker, die eraan toevoegt dat hij "niet weet waar het over gaat".

De publieke omroep heeft gisteren nog gereageerd dat hij niet opgezet is met de boodschap van De Pauw en zegt in snelheid gepakt te zijn. "Bart De Pauw is op de hoogte gebracht van de inhoud van zijn dossier en heeft tijdens twee vergaderingen de kans gehad om zich te verdedigen", zegt Vermeir nog.

Als gevolg van deze breuk zendt de VRT het programma Twee tot de zesde macht zondag niet uit. Ook wordt de samenwerking met Koeken Troef!, het productiehuis van De Pauw, herbekeken. Binnen de VRT klinkt het dat de omroep wel nog met het productiehuis wil doorgaan, als De Pauw er geen deel meer van uitmaakt.

► 2-3