Direct naar artikelinhoud

Waakhond boos om nonchalance in Tihange

'Slordig.' Zo gaat het er volgens de nucleaire waakhond FANC aan toe in de kerncentrale van Tihange. Na tal van kleine incidenten worden vier medewerkers geschorst. Alle werknemers krijgen een extra opleiding rond veiligheid.

De beslissing van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) om vier werknemers van de kerncentrale te schorsen is ongezien. De afgelopen zes weken vonden er op de site van Tihange tussen de vijf en tien incidenten plaats, waarvan er drie zo ernstig zijn dat ze op niveau 1 van de Internationale Nucleaire Gebeurtenissenschaal (INES) ingedeeld werden.

Gevaar voor de volksgezondheid of het milieu was er evenwel nooit. "Zo duurde een herstelling bijvoorbeeld te lang en was er een incident met een isolatieklep", zegt FANC-woordvoerster Nele Scheerlinck. "Men had een test gedaan, en nadien was het onduidelijk of de klep open of dicht stond. In normale omstandigheden maakt dat niet uit, maar als er in de centrale op dat moment een ongeval gebeurt, moet ze dichtstaan om de verspreiding van radioactiviteit tegen te gaan."

De fouten konden op zich geen kernramp veroorzaken, maar de aaneenschakeling ervan baart zorgen. "Het kan niet dat op korte tijd zoveel fouten gebeuren. Er is een zekere slordigheid - een nonchalance - tegenover de veiligheidsprocedures. We kunnen dat niet tolereren, dus tikken we uitbater Electrabel op de vingers. Men moet altijd op het ergste zijn voorbereid. Daarom moeten zo veel mogelijk veiligheidssystemen actief zijn."

De geschorste personeelsleden - zowel ingenieurs als technici op een hoger niveau - mogen voorlopig niet meer werken tot ze hun 'licentie' opnieuw gehaald hebben door een opleiding en examens te doen. Ook alle andere werknemers krijgen extra lessen om de aandacht voor de veiligheid aan te scherpen. Mogelijk krijgt de zaak ook nog een juridisch staartje, want het parket onderzoekt of ze Electrabel zullen vervolgen omdat de bij wet vastgelegde procedures niet werden gevolgd. "Als er geen vervolging komt, overwegen wij een boete", klinkt het bij het FANC.

Electrabel kan een nieuwe rel missen als kiespijn, nadat vorige zomer een medewerker van Doel de centrale saboteerde. Scheerlinck: "Maar er is een groot verschil tussen wat gebeurd is in Doel 4 en Tihange. Nu gaat het om menselijke fouten. Die gebeuren nu eenmaal, maar ze mogen niet voortdurend gebeuren."

Electrabel verzekert intussen dat het bedrijf een "sterke veiligheidscultuur" heeft. "Alle externe en interne audits, zowel nationaal 'als internationaal, geven ons altijd een goede uitslag", zegt woordvoerster Geetha Keyaert. "We hebben de incidenten ook zelf gemeld aan het FANC en gaan ze nu verder onderzoeken. Ook zullen de werknemers gesensibiliseerd worden."

Het FANC blijft de situatie in Tihange, waar een van de drie reactoren dicht is omdat er scheurtjes in werden gevonden, intussen nauwlettend opvolgen. "Als het niet verbetert, kunnen we desnoods de centrale laten stilleggen tot er beterschap is."