Direct naar artikelinhoud

De Keersmaecker op weg naar herverkiezing

Joseph Allijns is officieel kandidaat om voorzitter te worden van de Belgische Voetbalbond (KBVB). Vergeefse moeite, zo lijkt, want met de steun van de Vlaamse én Waalse amateurvleugel stevent François De Keersmaecker af op een herverkiezing.

François De Keersmaecker kwam na het WK in Brazilië zwaar onder vuur te liggen als voorzitter van de Belgische voetbalbond. De maanden die volgden op de Wereldbeker brachten aan het licht dat er bijzonder onzorgvuldig omgesprongen was met het financiële plaatje rond het WK. CEO Steven Martens werd tot ontslag gedwongen, maar als eind- verantwoordelijke kreeg ook voorzitter François De Keers-maecker de volle laag. De profclubs wreven De Keersmaecker niets financieel wanbeleid aan. Met name Bart Verhaeghe en Joseph Allijns haalden hard uit.

Onverstoord stelde De Keersmaecker zijn kandidatuur voor een nieuw mandaat als bondsvoorzitter. De Mechelse advocaat bekleedt die positie al sinds 2006, maar wil er nog een termijn bij doen. Joseph Allijns werd genoemd als tegenkandidaat vanuit de profclubs, maar pas deze week stelde de voorzitter van KV Kortrijk ook officieel zijn kandidatuur voor het bondsvoorzitterschap.

Te laat wellicht, want achter de schermen zijn de kaarten al aardig geschud in het voordeel van De Keersmaecker. Die mag rekenen op de steun van zowel de Vlaamse als de Waalse amateurvleugel. Die steun moet volstaan voor De Keersmaecker. Allijns geldt als de kandidaat van de profclubs, maar niet alle profclubs zouden zich achter zijn kandidatuur scharen.

Behoudens een aardverschuiving in de volgende twee weken lijkt François De Keersmaecker op 27 juni regelrecht af te stevenen op een herverkiezing als bondsvoorzitter.

Dat De Keersmaecker ondanks alle kritiek wil vasthouden aan de post van bondsvoorzitter, heeft niet alleen te maken met persoonlijk prestige. Zijn kandidatuur kadert in de machtsstrijd die aan de gang is tussen de profs en de amateurs. De Pro League liet de voorbije maanden duidelijk verstaan dat ze het machtscentrum binnen het Belgisch voetbal wil doen verschuiven van de top van de voetbalbond naar de profclubs. De profclubs zouden ook de nationale ploeg onder hun bevoegdheid willen krijgen.

Met Roger Vanden Stock staat sinds kort een voorzitter aan het hoofd van de Pro League die nadrukkelijk denkt in termen van het algemeen belang, maar toch acht De Keersmaecker het noodzakelijk om zwaar in te zetten op de belangen van de amateurs. Als hij niet herverkozen wordt, vreest De Keersmaecker dat de amateurs binnen het Belgisch voetbalbestel definitief alle zeggenschap zullen verliezen. Dat wil hij koste wat het kost vermijden en daarom gooit de huidige bondsvoorzitter al zijn gewicht in de strijd.

De Keersmaecker heeft nu al laten weten dat hij desnoods ook zelf conclusies zal trekken uit de voorzittersverkiezing. Verliest hij de strijd, dan is De Keersmaecker van plan om ook al zijn andere mandaten neer te leggen, bij de Belgische voetbalbond, de FIFA en de UEFA.