Direct naar artikelinhoud

Vlaamse miljoenen trekken toponderzoekers aan

Liefst 47,5 miljoen euro, zoveel trok het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, dat fundamenteel onderzoek financieel ondersteunt, uit om internationale toponderzoekers (terug) naar Vlaanderen te halen. Concreet gaat het om 25 onderzoekers die in het kader van het Odysseusprogramma vijf jaar lang kunnen rekenen op een ruime toelage. Zij zullen zich vanaf oktober 2016 aan een van de vijf Vlaamse universiteiten vestigen.

Verreweg het meeste geld kan de Indiaas-Amerikaanse microbioloog Kodi Ravichandran tegemoet zien. Hij krijgt 7,5 miljoen euro om de University of Virginia te verruilen voor de UGent. Zo'n 6,2 miljoen euro is voor de Italiaanse medicus Andrea Cerutti. Hij trekt naar de UGent, net als fysicus Mounem Mouazen Abdul voor 3,5 miljoen.

Er komen ook enkele jonge beloftes naar Vlaanderen. De KU Leuven haalt tien academici binnen, terwijl de UGent er zes en de VUB er vijf tegemoet zien. De UAntwerpen en de UHasselt krijgen elk twee nieuwe onderzoekers over de vloer.

Het geld dat zij ontvangen, kan niet worden gezien als een transferbedrag. Het gaat om middelen die zullen worden gebruikt om een eigen onderzoeksgroep op te starten. Zo zullen er aan alle universiteiten samen 134 extra onderzoekers aan de slag kunnen.