Direct naar artikelinhoud

Soliris-octrooi ooit aangevallen door farmareus Novartis

in europa lijkt er geen enkel biotechbedrijf bezig te zijn met de ontwikkeling van een equivalent voor soliris, het enige en peperdure geneesmiddel voor de nieraandoeningen nPH en aHus dat de amerikaanse farmaproducent alexion op de markt heeft. wel blijkt dat het octrooi dat alexion voor dat middel aanvroeg, een keer 'aangevallen' werd. Volgens liesbet Paemen, een advocate gespecialiseerd in octrooirecht, gebeurde dat voor het europees octrooibureau in 2010, nadat alexion het europees patent voor soliris, ook wel bekend als eculizumab, toegekend kreeg. negen maanden lang kunnen er tegen zo'n toekenning bezwaren worden overgemaakt.

Dat novartis dat destijds deed, kan erop duiden dat novartis zelf plannen had om een gelijkaardig geneesmiddel te ontwikkelen. Officieel heeft de zwitserse farmareus daar
nooit over gecommuniceerd. Het enige wat vaststaat is dat ze na een half jaar haar bezwaren weer introk. Paemen: "Mogelijk gebeurde dat na onderhandelingen met alexion. Maar het kan natuurlijk ook dat ze het zelf niet meer de moeite vonden en op andere zaken wilden inzetten."

waarom novartis tegen het soliris-octrooi inging, daar volgde gisteren ook geen antwoord op, zo leren verschillende telefoons naar het bedrijf. Bij sandoz, de tak die zich bezighoudt met het ontwikkelen van zogenaamde biosimilars, klinkt het dat er niets in de pijnlijn zit wat soliris of eculizumab betreft.

Het europese octrooi op soliris loopt af op 1 mei 2015. Het bedrijf heeft evenwel in ver- schillende europese landen een aanvullend beschermingscertificaat aangevraagd, dat de exclusiviteitsrechten met vijf jaar verlengt. (fVg)