Direct naar artikelinhoud

Brussel en Wallonië in het verzet tegen federale regering

Er is een stevig conflict in de maak tussen de federale regering en de Brusselse en Waalse gewesten. Die laatsten weigeren hun begroting voor dit jaar aan te passen aan de lagere inkomsten die ze van de federale overheid doorgestort zouden krijgen.

Net als de Vlaamse regering kregen de Brusselse en Waalse gewestregeringen eind vorige maand van de federale collega's te horen dat ze op minder inkomsten uit de personenbelasting moeten rekenen en dus hun begroting moeten aanpassen. Dat heeft te maken met de aanpassing van de Financieringswet - die de financiering van de verschillende overheden regelt - na de staatshervorming.

Het resultaat is een stevig verschil in het nadeel van de deelstaten: Vlaanderen moet bijna 400 miljoen euro extra besparen, Wallonië 247 miljoen en Brussel 105 miljoen. De regering-Bourgeois paste die tegenvaller al knarsetandend in de begroting in, maar Wallonië en Brussel zetten de hakken in het zand.

"Federaal begrotingsminister Hervé Jamar (MR) heeft ons gevraagd om een aangepast begrotingstraject, maar wij hebben dat beleefd geweigerd", zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). "Eerst moet er verduidelijking komen over die nieuwe cijfers. Dan kunnen we eventuele vergissingen rechtzetten. Als ik op restaurant ga, dan betaal ik de rekening voor wat ik heb gegeten. Hier wordt me gevraagd een extra rekening te betalen zonder een woord uitleg. Volgende week zou die uitleg er komen: we zullen zien."

Vervoort roept premier Charles Michel (MR) tot de orde: "Er is nu een maand verstreken sinds we die fameuze mail hebben gekregen van Financiën, waarin stond dat we minder zouden krijgen. Daarna kwam de federale begrotingscontrole en het overlegcomité waar we voor voldongen feiten werden gesteld. Sindsdien: niets meer. We hebben al drie brieven met vragen om meer uitleg naar Michel gestuurd. Hij doet niet eens de moeite om te antwoorden. Sorry, maar zo werkt het niet."

Zelfde houding in Namen, bij Waals minister-president Paul Magnette (PS). "Van enkele aanpassingen kunnen we begrijpen dat ze redelijk en verklaarbaar zijn door een verandering van de economische parameters, maar voor een ander deel is er onvoldoende duidelijkheid." Concreet zal de Waalse regering een bijkomende inspanning van 140 miljoen voorzien voor dit jaar, terwijl 247 miljoen is gevraagd .

Volgens Vervoort wordt de onduidelijkheid door de MR gebruikt om de gewestregeringen voor schut te zetten. "Michel moet niet vergeten dat hij de premier is van alle Belgen, ook van de Franstalige. Hij moet zijn verantwoordelijkheid nemen. We hoeven heus niet allemaal vriendjes te worden, maar in een federale staat is een minimum aan respect voor de deelstaten noodzakelijk."

Het verzet legt een diep conflict bloot tussen de MR (federaal) en de PS (in de gewesten). Tussen Franstalige liberalen en socialisten leeft een openlijke vijandschap sinds ze elkaar aan de kant lieten bij de vorming van hun regeringen.