Direct naar artikelinhoud

Welkomin de hel

Napels zien en sterven. Of overleeft Real Madrid, dat een 3-1-voorsprong verdedigt, de waanzin die hen vanavond te wachten staat in een kolkend San Paolo? De gekte die hier toesloeg toen Diego Maradona neerstreek, willen de 70.000 tifosi nu weer oproepen.

Het is kort na de middag als de SN-vlucht met wat lichte turbulentie doorheen het grijze wolkendek de daling naar Napels inzet. We kruisen de blik van Gilles De Bilde, vanavond cocommentator voor Q2. Ook voor hem is het de eerste kennismakeling met deze stad. Het is een guitige blik van verstandhouding. "Hier tonen we maar beter niet onze Real Madrid-sympathie."

De top van de Vesuvius ligt verdoken in donkere slierten, geen mens te zien op de stranden in de Baai. Dan had de 24 jaar jonge Diego Armando Maradona vanuit de lucht een heel wat fraaier beeld, ruim dertig jaar geleden.

30 juni 1984

Het is heerlijk toeven aan de Amalfi-kust. Op oud YouTube-beeldmateriaal is te zien hoe die dag badgasten in monokini zonnen op het strand, jonge Italianen klieven met hun pedalo door de golven. Voor de kust dobbert het luxejacht van Corrado Ferlaino, in 1969 voorzitter geworden van SSC Napoli. (Ferlaino, inmiddels 85 jaar oud, is later veroordeeld wegens 30 miljoen euro belastingfraude.)

Niemand weet precies waar Ferlaino het geld vandaan haalde om Maradona naar Napels te halen. Zijn transfer van FC Barcelona kostte 14 miljard lire, omgerekend 8 miljoen euro; toen een record. Historici menen te weten dat het merendeel daarvan kwam van de Camorra, de georganiseerde misdaad in Napels.

Als Maradona in het salon van het jacht nonchalant zijn handtekening zet onder het contract, weet hij niet eens wat hij tekent. "Zoveel kopies", merkt hij al lachend op. Pas later zal blijken dat zijn zaakwaarnemer Jorge Cyterszpiler een groot deel van Maradona's inkomsten laat terugvloeien naar zichzelf.

"Ik was verre van enthousiast", schrijft Maradona later in zijn biografie. "Napoli was de enige club die mij kon betalen toen ik wilde vertrekken uit Barcelona. Maar de club betekende voor mij niet veel meer dan pizza."

Diezelfde avond nog vliegt Maradona terug naar Buenos Aires. Hij zou pas op 6 juli worden voorgesteld in het Stadio San Paolo.

6 maart 2017

Spaccanapoli is het drukke straatje dat dwars door het historische centrum van Napels loopt. Aan Piazzetta Nilo staat het Statua del dio Nilo, de marmeren afbeelding van Hapi, de god van de Nijl. Op de hoek van een zijstraat bevindt zich Bar Nilo, met binnen 'het schrijn van Maradona' - hij moet de enige levende persoon met een schrijn zijn, toch?

Naast een afbeelding van Maradona ligt een haar van zijn hoofd opgeborgen. En enkele druppels water moeten de tranen van de stad voorstellen, nadat hun zoon in 1991 als een dief in de nacht, nadat hij betrapt is op cocaïnegebruik, Napels is ontvlucht.

We bestellen een espresso. Op het scherm van onze smartphone springt een bericht van de Spaanse krant Marca op: 'Real Madrid is al in Napels.'Benvenuti all'inferno. Welkom in de hel.

6 juli 1984

Het Stadio San Paolo houdt de adem in. In het stadion zijn 70.000 tifosi. Ze zingen en springen. Vandaag wordt Maradona voorgesteld aan het publiek. Hij zal rechtstreeks van de luchthaven Napoli Capodichino arriveren in een helikopter. Om vanuit de catacomben het veld te betreden, is een korte klim van een tiental trappen nodig. Bovenaan staan tientallen fotografen en cameramensen in de verzengende hitte te wachten.

Een helikopter cirkelt boven San Paolo. De massa is uitzinnig. Hij is er. Zeventigduizend kopjes - jong en oud, mannen en vrouwen - kijken omhoog richting de hemel. De wieken vertragen. God daalt neer.

Even later verschijnt Maradona beneden aan de trap. Blauwe broek, polootje en een sjaal van Napoli om zijn nek. Hij wordt voorafgegaan door de carabinieri en begeleid door een horde persoonlijke lijfwachten.

Een journalist van de openbare omroep RAI kan zijn microfoon onder Maradona's neus duwen. "Ik wil het idool van alle arme kinderen van Napels worden, want zij leiden het leven dat ik als kleine jongen had in de wijken van Buenos Aires."

Maradona maakt een ererondje dat niet eens een kwartier duurt. Samen met zijn vriendin Claudia Villafane stapt hij alweer aan boord van de helikopter.

Diego Armando Maradona zal zeven jaar voetballen in Napoli; twee keer wint hij de Italiaanse titel, één keer de UEFA Cup.

6 maart 2017

Italiaanse journalisten kunnen hun enthousiasme nauwelijks onderdrukken. De sfeer zal hels zijn, intimiderend, provocerend. Als in de dolle dagen, toen Maradona Napoli verblijdde. Een uur voor de aftrap wordt al een vol San Paolo verwacht. Op het erebalkon zal Maradona goedkeurend toezien.

En er is goed nieuws voor Napoli: Dries Mertens is fit. Afgelopen weekend moest hij na zijn twee treffers tegen AS Roma nog geblesseerd naar de kant. "Maar Dries heeft geen fysiek probleem", verduidelijkte Napoli-coach Maurizio Sarri. "Hij is klaar voor de partij tegen Real Madrid."

De plaatselijke pers zorgde er overigens schalks voor dat het afzonderingshotel van De Koninklijke publiek is gemaakt: het vijfsterrenhotel Palazzo Caracciolo Napoli. Een onvergetelijk verblijf, luidt de beschrijving op de website van het hotel.

Onvergetelijk, dat is ook de belofte die San Paolo maakt aan Real Madrid. In de naam van de vader, de zoon, en de heilige geest van Diego Armando Maradona.

Napoli - Real Madrid Vanavond op Q2 en Proximus TV om 20.45 uur